BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Concerto Budapest
Név: Concerto Budapest
Alakulás éve: 1907
E-mail: info@concertobudapest.hu
  btg@tza.hu
Tel.: +36 1 215 5770
Fax: +36 1 215 5462
Link: hu.concertobudapest.hu
Egyéb elérhetőség: Távközlési Zenei Alapítvány
1094 Budapest, Páva u. 10-12.
 
A fővárosi bemutatkozás után az együttest a húszas évektől rádióközvetítések teszik ismertté. A művészi fejlődés a II. világháborút követően bontakozik ki. A hatvanas évektől állandó bérletsorozatok indulnak, nemzetközi fellépések következnek. A nyolcvanas évektől a mind professzionálisabbá váló zenekart Lukács Ervin, majd Medveczky Ádám karmesterek vezetik.

A társulat - Magyar Szimfonikus Zenekar néven - 1990-től a Távközlési Zenei Alapítvány keretében működik, amelynek fenntartását 1992-tól a Magyar Távközlési Rt. vállalja. A Matáv Rt. nemcsak a művészi színvonal folyamatos emeléséhez szükséges anyagi feltételeket biztosítja, hanem a zenekar elhelyezéséről is gondoskodott az 1995-ben felépült a Matáv Zeneház által.

1997-től Ligeti András Liszt-díjas, kétszeres Bartók-Pásztory-díjas, Érdemes Művész az együttes zeneigazgatója. Az új művészi koncepció következetes megvalósulása révén a társulat Magyarország vezető nagyzenekarai közé emelkedik. Az egyébként is változatos repertoárt kortárs zeneművek, oratóriumok, ifjúsági hangversenyek teszik színesebbé. Mindezt minőségi előadás, kiváló vendégművészek, sikeres lemezfelvételek és közönségbarát programok kísérik.

Az együttes neves vendégei között lépett fel Barbara Hendricks, Jose Cura, Vadim Repin, Olga Kern szólisták, Kobayashi Ken-Ichiro karmester, aki 2006-tól a zenekar állandó vendégkarmestere. Nagy siker volt Bobby McFerrin, majd 2005-ben Branford Marsalis vendégjátéka.

2007-ben ünnepli 100. évfordulóját a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar. Az ünneplést egy Amerikai Egysült Államokban 16 koncertből álló turnéval kezdték meg. A mintegy 3,5 hétig tartó út során felléptek Floridában, Georgiában, Kansasban, Missouriban, Pennsylvaniában, Massachusettsben és New Yorkban.

2007-től a zenekar új zeneigazgatója Keller András Liszt-díjas hegedűművész. Vezetése alatt olyan világhírű muzsikusok fogadják el meghívásukat, mint Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Takács-Nagy Gábor (állandó vendégkarmester), Jevgenyij Koroljov, Gidon Kremer és Gilles Apap.

2009 decemberétől a zenekar Concerto Budapest néven folytatja munkáját.

A Concerto Budapest aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek