BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Tátrai Vonósnégyes (Tátrai Quartet)
Név: Tátrai Vonósnégyes (Tátrai Quartet)
Alakulás éve: 1946
 
Tátrai Vilmos 1946-ban alapította a Tátrai-vonósnégyest. A vonósnégyes megalakulásakor tagjai az alapító Tátrai Vilmos mellett (első hegedű) Rényi Albert (második hegedű), Iványi József (mélyhegedű) és Dénes Vera (gordonka) voltak.

A kvartett 1946. május 12-én mutatkozott be egy rádiós stúdiókoncerten, ahol Prokofjev 1941-ben írt 2. vonósnégyesét mutatták be. A fiatal vonósnégyesnek 1947-ben már saját bérleti ciklusa volt, 1948 őszén megnyerte a nemzetközi Bartók-versenyt.

A Tátrai-vonósnégyesnek hatalmas repertoárja volt, mely gyakorlatilag a teljes kvartettirodalmat felölelte, és rengeteg hangfelvétel is készült velük. Mind bel-, mind pedig külföldön számos sikeres koncertet adtak. Felléptek a korszak nagy európai fesztiváljain is. Fontos szerepet játszottak Bartók Béla és Weiner Leó műveinek a magyar koncertéletbe való visszahozatalában. A második világháború után, 1954-ben, ők játszottak először Dohnányi-művet magyarországi hangversenyen. 1955-ben, Bartók halálának tizedik évfordulója alkalmából, Magyarországon először az ő jóvoltukból hangzott el ciklusszerűen Bartók hat vonósnégyese. A kvartett a 20. század második felének nemzetközi viszonylatban is egyik legjelentősebb együttesévé vált. A klasszikus vonósnégyes-irodalmon kívül több mint kilencven 20. századi szerző művét játszották, és szinte minden jelentős magyar zeneszerző írt darabot az együttes számára.

A vonósnégyes tagjai időközben változtak: csellistája 1951-től Banda Ede, a második hegedűse 1954–1968-ig Szűcs Mihály, majd 1968-tól Várkonyi István, brácsistája pedig 1959-től Konrád György lett.

A vonósnégyes tagjai 1958-ban megkapták a Kossuth-díj II. fokozatát (ekkor Banda, Iványi, Szűcs és Tátrai voltak a kvartett tagjai). 1985-ben pedig Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki az együttest.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek