BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Műegyetemi Zenekar (Symphony Orchestra of the Technical University)
Név: Műegyetemi Zenekar (Symphony Orchestra of the Technical University)
Alakulás éve: 1896
E-mail: mez1896@gmail.com
  +361 355 7563
Link: zenekar.bme.hu
Egyéb elérhetőség: Pechan Rudolf - koncertmester
1022 Budapest, Herman Ottó u. 18.
 
A Műegyetemi Zenekar Zerkovitz Rudolf elsőéves gépészmérnök-hallgató kezdeményezésére alakult 1896-ban. A zenekar későbbi működését az egyetem tanári kara és elsősorban Tőtössy Béla műegyetemi tanár pártfogolta. Az első nyilvános hangversenyre 1897. április 3-dikán került sor. Ugyan már korábban is működtek alkalmi együttesek az egyetemen, állandó zenekar, hivatalosan bejegyzett egyesületként csak a millenium évében alakult meg, és azóta is folyamatosan működik.

A zenekar alapítása óta folyamatosan eleget tesz az alapszabályzatban kijelölt célnak, a műegyetemisták zenei nevelésének, csupán az 1945-ös évben nem tartott hangversenyt. A zenekar nemcsak az első budapesti amatőr szimfonikus zenekar, hanem a zenei fakultással nem rendelkező egyetemek közül is a világon elsőként megalakult egyetemi zenekar.

A zenekar tagjainak többsége műegyetemi hallgató, de mindig voltak s vannak közöttünk más egyetemek hallgatói is. Sokan egyetemi tanulmányaik befejezése után is a zenekar tagjai maradnak, így végzett mérnökök, közöttük egyetemi oktatók is részt vesznek a zenekar munkájában.

A karmesterek és a szólisták gyakran pályakezdő művészek voltak, akik közül később számosan jelentős hírnévre tettek szert. Ilyenek voltak például Kenessey Jenő, Kulka János, Melles Károly karmesterek, Melis György operaénekes, Zempléni Kornél, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső zongoraművészek.

A zenekar gyakran közreműködik a Zeneművészeti Egyetem diploma- és növendékhangversenyein is versenyművek kísérésével, továbbá a Műegyetem dísztermében tartott hangversenyét több esetben megismételte más oktatási intézményben vagy kultúrházban.


Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budapesti Vonósok: Klasszikusok tükrében 1.
Koncertterem
Pikolós gyöngyszemek - Kanyó Dávid sorozata | Kaleidoszkóp
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Crossover Concerto Project
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek