BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Nigun
Név: Nigun
Alakulás éve: 2001
E-mail: contact@nigun.hu
  manager@nigun.hu
Link: www.nigun.hu
  www.myspace.com/nigunband
 
A Nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben.

A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz- körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és kiadója, a Tzadik köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak.

Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a Jiddis és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál. A Nigun mindig áthágta a műfaji határokat. Leginkább a klez-jazz írja le, milyen irányba is tájékozódnak.

A Nigun rendszeresen alkot közösen vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik címmel). A Nigun tavaly a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio) vendégszereplésével lépett fel a Művészetek Palotájában, két tagjuk ugyanott részt vett John Zorn Cobra című darabjának előadásában, a szerző irányításával.
Zenészek Hangszer
Ajtai Péternagybőgő
Baló Istvándob
Bede Péterszaxofon/furulya/szaxofon - tenor/szaxofon - szoprán
Párniczky Andrásgitár
Megjegyzés
Vendégművészek: Lukács Miklós, Matt Darriau
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 | Ligeti Gitár Projekt - Concert Lecture
Könyvtár
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Lemezajánló
További lemezek