BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: ELTE Egyetemi Koncertzenekar
Alakulás éve: 1957
Link: zene.elte.hu/zenekar
 
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem zenekarát 1957-ben Baross Gábor alapította, melynek azóta megszakítás nélkül művészeti vezető-karmestere.

Az együttes létrejötte után röviddel szimfonikus zenekarrá fejlődött és így működött 1971-ig. 1972-ben vonós kamarazenekará alakult, mely stílusának szükségszerű változását jelentette. Fúvósok hiányában sem tett le azonban az együttes a szimfonikus hangzást igyénylő művek eljátszásáról. Ilyenkor a Bartók Béla Zenei Szakközépiskola végzős vagy korábban végzett növendékei vesznek részt produkcióikban.

Az egyetem Bartók Béla kórusával közösen évente előad egy-egy oratóriumot ( J.S.Bach: János Passió, Máté passió, h-moll mise; Viva ldi: Glória, Mozart: Koronázási mise, Vesperás, stb).

A zenekar számos kiváló magyar hangszeres és énekes szólistával lépett már fel idehaza és külföldön. Szólistáik voltak: Szenthelyi Miklós, Falvay Attila, Bálint Mária hegedűn, Horváth Anikó csembalón, Szakály Ágnes, Fábián Márta cimbalmon. Az énekesek közül visszatérő vendégeink: Pászthy Júlia, Fülöp Attila, Szüle Tamás, Xavér Rivadaneira.

A zenekar több meghívást kapott külföldre:

1963. Lengyelország
1964. Német Demokratikus Köztá rsaság
1966. Szovjetúnió (Moszva, Lomonoszov Egyetem, Leningrád)
1969. Finnország (Helsinki)
1972. Ausztria
1973. Ausztria
1977. Szovjetúnió
1981. Hollandia, (Hága, Amszterdam, Hazerswoude)
1983. Nyugat-Berlin
1986. Prága
1988. Nyugat-Berlin
1990. Hollandia (Utrecht)
1991. Németország (Göttingen)
1992. Ausztria (Bécs)
1993. Franciaország (Lyon)
1994. Olaszország (Padova)
1996. Tunézia (Tunis, Nabeul, Karthago)
1997. Amerikai Egyesült Államok
1999. Románia (Erdély)

A zenekar az 1980-as évek elejére hazánk egyik legelismertebb amatőr kamarazenekarává fejlődött. Az együttes tagságában nincs olyan, aki élethivatásául a muzsikálást választotta volna, a korábban megszerzett hangszeres tudást lelkesen őrzi azonban az együttes. Az együttes összetartó ereje a közös muzsikálás öröme, az előadások sikere és az, hogy immár több mint tizenöt éve ismételten részt vesz különféle seregszemléken. A kétévente megrendezésre került Veszprémi Kamarazenekari Találkozó és az annak hagyományát folytató Óbudai Kamarazenekari Találkozó és kurzus állandó meghívottjai között szerepel az ELTE Egyetemi Koncertzenekara.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
HoME - House. Music. Europe. FELHÍVÁS művészeknek
Ausztria, Magyarország, Szerbia, Spanyolország
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje
Zeneakadémia
ELMARAD | Molnár Anna és Osztrosits Éva koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek