BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
ELTE Bartók Béla Énekkar
Név: ELTE Bartók Béla Énekkar
Alakulás éve: 1948
E-mail: barossg@ludens.elte.hu
Link: zene.elte.hu/enekkar
 
A kórust Baross Gábor alapította 1948-ban, Bartók Béla nevét 1969 óta viseli a Bartók család engedélye alapján .

Kezdetben az együttes tagsága a jogi kari hallgatókból került ki, és csak 1954-ben lett az egyetem központi vegyeskara. Az Énekkar élén kezdettől fogva a mai napig az alapító karnagy, Baross Gábor áll. Nem sokkal megalakulása után került sor bemutatkozására a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében, s innen kezdve vált előbb országosan, majd Európában és 1972 óta az Egyesült Államokban is ismert, megbecsült és sikeres énekkarrá.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla énekkara mintegy 30 külföldi vendégszereplést bonyolított le. Számos nemzetközi versenyen nyert díjakat, melyek közül kiemelkedik a Llangolleni (Wales), Gorizia (Olaszország), Montreux (Svájc), Spittal (Ausztria). A díjak hosszú sorában is megkülönböztetett hely jut a BBC "Let the Peoples Sing" vegyeskari versenyében kétszer is elért első helyezésnek, valamint egy ízben az összteljesítményért kapott ezüst serlegnek.

Az utóbbi évek során, így 1982-ben részt vett Rómában, az egyetemi énekkarok világtalálkozóján és több kórussal együtt előadta Igor Stravinszkij Zsoltár szimfóniáját, valamint Verdi Requiemjét Claudio Abbado vezényletével, járt Görögországban, a skandináv államokban, Szíriában, Libanonban, Cipruson és legutóbb, 1996. májusában a Magyar Külügyminisztérium felkérésére adott az Egyetemi Koncertzenekarral közösen emlékezetes hangversenyeket Tunéziában.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek