BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Amadinda Ütőegyüttes (Amadinda Percussion Group)
Név: Amadinda Ütőegyüttes (Amadinda Percussion Group)
Alakulás éve: 1984
Link: www.amadinda.com
 
Az Amadinda Ütőegyüttes 1984 tavaszán alakult, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az együttes megalakulásakor két alapvető célkitűzést állított működésének középpontjába. Egyfelől az addig még Magyarországon előadatlan, ugyanakkor addigra már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, másfelől pedig a magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Az együttes megkülönböztetett fontosságot tulajdonít annak, hogy működése inspirációt nyújtson a magyar és külföldi zeneszerzőknek új darabok megkomponálásához.

1984-ben az Amadinda a darmstadti Internationele Ferienkurse für Neue Musik díjazottjai közt szerepelt, 1985-ben pedig elnyerte a rotterdami Gaudeamus Contemporary Music Competition I. díját. Azóta az együttes meghatározó szereplőjévé vált a magyar zenei életnek, és rendszeres résztvevője olyan évente megrendezésre kerülő eseményeknek, mint a Korunk Zenéje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Őszi Fesztivál, a Művészetek Völgye, a szombathelyi Nemzetközi Bartók Fesztivál, vagy a Magyar Rádió kortárs zenei sorozata, a Századunk Zenéje.

Külföldi turnéi során az együttes fellépett Európa legtöbb országában és meghívást kapott több olyan jelentős fesztiválra, mint például a Zágrábi Biennálé, a Varsói Ősz, a Londonban megrendezett Percussion ‘88 (amely az első európai ütőhangszeres fesztivál volt), a Huddersfield Contemporary Music Festival, a Bath Fesztivál, a Prágai Tavasz, a Viitassaari Contemporary Music Festival, a Párizsi Őszi Fesztivál, az EXPO ‘92 Sevilla, az UNESCO Festival Paris, a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Gütersloh Ligeti Festival, a Milánói Triennálé, a londoni BBC PROMS, a Wiener Festwochen, a Tamperei Biennálé és a Schleswig-Holstein Music Festival.

Az Amadinda 2000-ben Metzben, Károlyi Katalin közreműködésével mutatta be Ligeti György: Síppal, dobbal, nádihegedűvel című, Weöres Sándor versekre komponált darabját. Tengeren túli meghívásoknak eleget téve 1992-ben koncertkörúton mutatkozott be Japánban, ahol tokiói koncertjén ősbemutatóként adta elő John Cage: Four4 című 72 perces kompozícióját, melyet a szerző az Amadinda együttesnek ajánlott. 1994-ben ausztrál turné keretében a Sydney Spring Festival-on, 1996-ban pedig a II. Taipei International Percussion Convention keretében mutatkozott be a négy meghívott európai együttes egyikeként. 2000-ben a Percussive Arts Society dallasi találkozóján a Meyerson Symphony Centerben, 2007-ben a Hong Kong Arts Festival vendégeként lépett fel.

Az Amadinda együttes megalakulása óta aktívan együttműködik olyan világszerte ismert művészekkel, mint például Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Schiff András, Ligeti György, Kurtág György, Keller András, John Cage, Bruno Canino, Rosemary Hardy. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

A kortárs művek előadása mellett az együttes rendkívüli fontosságot tulajdonít annak, hogy a tradicionális kultúrák ütőhangszeres vonatkozásait megismerje, és a kortárs alkotásokkal fellelhető kapcsolatait felkutassa. A repertoár alakításában lényeges szerephez jut az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, és koncertjeiken gyakran hallhatóak korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratai is. Az Amadinda különös hangsúlyt fektet a zenei ismeretterjesztésre, ezért fiatalok számára rendezett koncertsorozatok keretében vállalkozott a XX. századi zene széleskörű megismertetésére.

Tevékenysége elismeréseképpen az együttes több alkalommal kapta meg magyar szezők műveinek kiemelkedő előadásáért a Magyar Zeneművészek Szövetsége által adományozott díjat. 1988-ban Liszt-díjat, 2004-ben Kossuth-díjat, 2008-ban Bartók-Pásztory díjat kapott. 1997. január 21-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta az Amadinda Ütőegyüttes tagjainak.

www.amadinda.com

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Az Amadinda Ütőegyüttes aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Zenészek Hangszer
Bojtos Károlyütőhangszerek
Holló Aurélütőhangszerek
Rácz Zoltánütőhangszerek/karmester
Váczi Zoltánütőhangszerek
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek