2024. május 22.
BMC
Budapest

Díjat nyert a BMC Ligeti 100 fesztiválja

A Budapest Music Center Ligeti 100 fesztiválja nyerte el a Bartók Rádió Zenei Díjátadóján Az év zenei eseménye díjat. A szobrot Gőz László, a BMC alapítója és igazgatója vette át 2024. május 22-én.

A 2023 májusában a világhírű zeneszerző, Ligeti György emlékére a BMC által rendezett egyhetes koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet olyan kiválóságainak fellépésével valósult meg, mint Lukas Ligeti, Víkingur Ólafsson, Kim Kashkashian, Steven Isserlis, Sarah Defrise, Keller András és a Ligeti Ensemble, Csalog Gábor és Kemenes András, a Modern Art Orchestra és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, a Moment’s Notice Trió, Sašo Vollmaier, Pozsár Máté és Szabó Dániel.

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A hazai klasszikus zene kiválóságai tizenegy kategóriában vehettek át elismerést. A Bartók Rádió Zenei Díjátadón a kitüntetések között két külön jazz díjat is átadtak, a Babos jazz előadói díjat és a Vukán György jazz alkotói díjat. Ezek mellett Az év hangszeres művésze, Az év zenekara, Az év zenei eseménye, Az év karmestere, Az év zenei együttese, Az év zeneszerzője, Az év énekművésze, Az év hangversenye, valamint Az év életműdíjasa elismerést vehették át a komolyzenei és a jazz szcéna legnagyobb alakjai a Bartók Rádió munkatársaitól.

A BMC Koncerttermében megrendezett eseményen fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz Trió és a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész, az esten az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről is megemlékeztek.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt


 


[kr]