Program

Budapesti moziestek | Elveszett illúziók

vendég: Márta István
19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n oktatja.

Sorozatunk márciusi állomásán Gazdag Gyula 1983-ban bemutatott alkotását, Az elveszett illúziókat vetítjük. Az esten Márta István, a film zeneszerzője lesz a vendégünk.

ELVESZETT ILLÚZIÓK
magyar játékfilm, 1983, 103 perc
rendező, forgatókönyvíró: Gazdag Gyula
forgatókönyvíró: Spiró György, Györffy Miklós, Gazdag Gyula
operatőr: ifj. Jancsó Miklós (Nyika)
vágó: Sívó Júlia
zeneszerző: Márta István


Szereplők:
Máté Gábor, Udvaros Dorottya, Margitai Ági, Béres Ilona, Básti Juli, Sinkó László, Bessenyei Ferenc, Robert East, Boguslaw Linda, Jordán Tamás, Őze Lajos

Sajátos módját választotta Gazdag Gyula az adaptációnak, amikor Balzac azonos című regényének történetét 1968 Budapestjére helyezte át. Éppen Csehszlovákia felé vonulnak tankjaink az országúton, amikor Sárdi László (Máté Gábor), a szépreményű vidéki költő a fővárosba indul „érvényesülni”… Az átültetés ötletének zsenialitása abban a felismerésben rejlik, hogy a balzaci karriertörténet intrikái, hatalmi harcai és játszmái bármely más korra hibátlanul aktualizálhatók.

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Márta István, zeneszerző

A filmalkotást biztosította a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2024. március 13. 12 óráig lehet. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk.

℗ BMC

Galéria
6Kép
2024 március 13 szerda