Program

Budapesti moziestek | A dunai exodus

19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n oktatja.

Sorozatunk áprilisi állomásán egy 1998-ban bemutatott alkotást, A dunai exodust vetítjük. Vendégünk lesz a film rendezője, Forgács Péter, valamint zeneszerzője, Szemző Tibor.

A DUNAI EXODUS
magyar dokumentumfilm, 1998, 60 perc
rendező, író: Forgács Péter
operatőr: Andrásovits Nándor
vágó: Juhász Kati
Hang keverés: Hubay Zsolt
Zenét előadja a Gordiusi Csomó
Zenei felvétel: Horváth István
Videó grafika: Vida Zoltán
Film restaurálás: Kurutz Márton
zeneszerző: Szemző Tibor


85 évvel ezelőtt, 1939. július 2-án indult első útjára Andrásovits Nándor kapitány "Erzsébet királyné" nevű hajója, amelyet a nácik és Tiso páter elől Palesztinába menekülő szlovák zsidók vettek bérbe. A kapitány, szenvedélyes amatőrfilmes lévén, forgatott a hajón. A filmen a menekülő zsidók útját követjük a Fekete-tengerig, ahonnan a "Noemi Júlia" teherhajóval mennek tovább Palesztina felé. Egy másik útján a kapitány ismét filmezett, akkor, amikor 1940 őszén, a Hitler-Sztálin paktum következtében, a Romániától elcsatolt Besszarábiából németeket utaztatott ki Németországba.

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Forgács Péter, rendező és Szemző Tibor, zeneszerző

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2024. április 17. 12 óráig lehet. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk.

℗ BMC

Galéria
4Kép
2024 április 17 szerda