2024. április 25.
Szent István Terem
Székesfehérvár

In memoriam Eötvös Péter - Francia impressziók

2024. április 25. 19:00
Szent István Terem
8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.

80 éves korában elhunyt Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus és karmester, a 20-21. század egyik legismertebb operaszerzője. A modern európai zenetörténet minden műfajában korszakos jelentőségű alkotott, kompozícióit és karmesteri tevékenységét a világ minden pontján ismerik Európától az Egyesült Államokon át Japánig.

Eötvös valódi csodagyerek volt: tizenévesen a budapesti Zeneakadémián végezte zeneszerzői tanulmányait Kodály Zoltánnál, és hamar világhírnévre tett szert: a hetvenes években a Kölni Rádió ösztöndíjasa volt, majd a nyolcvanas években Franciaország legjelentősebb kortárs zenei együttesének a Pierre Boulez alapította párizsi Ensemble InterContemporainnak lett a zeneigazgatója.

A koncerten Eötvös Péter két korszakos művével (egy Mozart hommage-zsal és egy klarinét-kettősversennyel), Maurice Ravel zenéjével, valamint Dobri Dániel, az ARSO kortárs művészeti vezetője Eötvösnek dedikált ősbemutatójával emlékeznek meg az elhunyt zeneszerzőről. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vendége Rémi Durupt, a francia karmester-szcéna középgenerációjának kiemelkedő képviselője, a párizsi Ensemble Links művészeti vezetője. Durupt az Eötvös Alapítvány mentoráltja, és számos nemzetközi karmesterverseny győztese.

[vl]

Műsor:

Eötvös Péter: Levitation
Eötvös Péter: Dialog mit Mozart
Dobri Dániel: Dialog mit Eötvös (Ősbemutató)
Maurice Ravel: Couperin sírja 

Közreműködik:

Dávid József és Kurucz Levente - klarinét
Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Vezényel:
Rémi Durupt

Az est házigazdája: 
Dobri Dániel

Jegyár:

2500 Ft (Megvásárolható a arso.jegy.hu oldalon)

További információ: