Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kelemen Zoltán


ének - bariton

Születési hely
Ózd
Születési dátum
1970

 
Zenei általános iskolába járt, kórusban énekelt, később hegedülni, majd nagybőgőzni tanult. Utóbbi hangszeren szimfonikus- és népi zenekarban játszott, valamint egy dixieland együttest szervezett, amelyben bendzsón játszott.

Az opera iránt 15 évesen kezdett érdeklődni, operalemezeket gyűjtött; Melist, Svéd Sándort, Renato Brusont és más híres baritonokat hallgatva hozzá is énekelt a kedvenc áriákhoz. Érettségi után zenei könyvtárban dolgozott és közben általános iskolában tanított. 23 évesen, 8 év autodidakta énektanulás után felvételt nyert a debreceni Csokonai Színház énekkarába. Itt már az első évadban vezető magánénekesekkel közösen lépett fel egy nagyváradi operagálán, egyedüli kórustagként Leporello Regiszter áriájával. Később kisebb szerepeket is kapott, így A varázsfuvola II. őrtállója, a Don Pasquale Jegyzője, valamint a Bánk bán Biberachja.

Már Mohos Nagy Évánál tanult, amikor 1995 májusában az olasz nyelven műsorra tűzött Parasztbecsület premierjén Alfio szerepébe ugrott be. Még ebben az évben benevezett a Szerelmi bájital szerepeire kiírt nemzetközi énekversenyre, a Magyar Állami Operaházban. A zsűri kérésére két nap alatt megtanulta Dulcamara szólamát, amellyel egyedüli magyarként középdöntős lett. Végül Dulcamara szerepével I. helyezést nyert. A győzelem 4 budapesti és 6 veronai előadást jelentett számára. Ezt követően 1996 áprilisában Alfióként az Erkel Színházban lépett fel.

1996 őszén szerződött a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatához. Tizenhat főszerepet énekelt eddig, számos egyéb karakterszerep- és koncert mellett.
Szerepei spektruma elég széles: a lírai baritontól az olasz hősbariton és drámai basszbaritonon át a buffo basszusig. Számos operagálán lép fel Szegeden, Budapesten, Bécsben, Frankfurtban és más városokban.


Repertoár:
Mascagni: Parasztbecsület - Alfio (olaszul)
Verdi: Rigoletto - címszerep (olaszul)
Verdi: Traviata - Germont (olaszul)
Verdi: Falstaff - Ford
Donizetti: Lammermoori Lucia - Lord Ashton (olaszul)
Donizetti: Szerelmi bájital - Dulcamara (olaszul)
Boito: Mefistofele - címszerep
Puccini: Manon Lescaut - Lescaut őrmester
Puccini: Pillangókisasszony - Bonzo
Mozart: Figaro házassága - Bartolo, Almaviva gróf
Mozart: Don Giovanni - Masetto, Kormányzó
Erkel: Bánk bán - Biberach
Erkel: Hunyadi László - Czilley Ulrik
Cimarosa: A titkos házasság - Geronimo
Bach: János passió - Pilátus, basszusáriák németül