Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kosztándi István


hegedű

Születési hely
Bereck (Románia)
Születési dátum
1963

 
1963. december 27., Bereck

Zenei tanulmányait Kolozsváron végezte, ahol Vass Attila tanítványaként kezdett a Zeneművészeti Líceumban, majd Barbu Casiu növendékeként 1986-ban szerzett hegedűművészi diplomát a G. Dima Zeneakadémián. 1986-tól 1991-ig a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekarának tagja volt. 1991-től és jelenleg is a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere és zenekari szólistája. Közben a szegedi Weiner Leó Kamarazenekar koncertmestere is volt, 1995-től pedig visszatérő vendégművésze – mint koncertmester és szólista – a lisszaboni Metropolitana Kamarazenekarnak (Orchestra Metropolitana da Lisboa). A szegedi Kosztándi Vonósnégyes alapítója és vezetője. Repertoárja rendkívül gazdag, számos szóló- és kamarakoncertje volt, a szegedi komolyzenei élet állandó szereplője. Szólistaként fellépett Romániában (Temesvár, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Jászvásár, Konstanca, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Brassó, Marosvásárhely, Bukarest), Magyarországon (Szeged, Budapest, Békéscsaba), Olaszországban (Róma, Assisi), Portugáliában (Lisszabon, Porto, Aveiro) és Kínában (Shanghai).

1988-ban a romániai G. Dima Országos Hegedűversenyen az I. díjat és a Kritikusok Különdíját nyerte el. 1992-ben és 2001-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar társulata által megszavazott Az Év Zenésze kitüntetést kapta. 2002-ben Szeged Város Alkotói Díját nyerte el. Tanít a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karán és művészeti vezetője a Kar vonós kamarazenekarának.

2018-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.