Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Lendvay József


hegedű

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1974

 
Hegedűművész, négy éves kora óta hegedül, első tanára apja, az ismert prímás, Lendvay Csócsi József volt. Korán kezdett koncertezni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában Halász Ferenc professzor és Szenthelyi Miklós növendéke volt, részt vett Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Igor Ojsztrah, Jaap van Zweeden és Végh Sándor mesterkurzusain. 1993-ban megnyerte a salzburgi Nyári Akadémia díját, 1994-ben pedig magas színvonalú játékáért elnyerte a a Magyar Zeneművészek Társaságának díját. Több nemzetközi hegedűverseny győztese, így első lett Budapesten, Csehországban, Amszterdamban, majd Scheveningenben, ahol egyben elnyerte a Nemzetközi Zenekritikusok díját is. 1996-ban Lendvay József lett a svájci Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, valamint ebben az évben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével tüntették ki. 1997-ben a Varga Tibor Verseny abszolút győztese: első helyezett, Paganini-díjas és a Közönség-díj is az övé lett. 1998-ban Fischer Annie-ösztöndíjas, és elnyeri a Líra Díjat. 1999-ben Liszt-díjas lett.

A számos országban lépett fel, játszott a Rotterdami Filharmonikusok, a Holland Rádiózenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és a Suisse Romande szólistájaként. Rendszeres közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeinek, közműködött Liszt Magyar rapszódiáinak és Brahms Magyar táncának felvételein (Philips). A Justus Franz és Leonard Bernstein által alapított Nemzetek Zenekarának szólistája és koncertmestere, többször játszott a Vatikánban, művészi tevékenységéért a pápai bronz medállal tüntették ki. 2016-ban Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott. Egy 1777-ben, Giovanni Tesstore által készített hangszeren játszik.