BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Szervezetek / Intézmények
Vissza a kategóriákhoz
Vántus István Társaság
Cím
6726 Szeged, Temesvári krt. 42.
Telefon
(+36) 62 432 578
Fax
(+36) 62 432 578
E-mail
Web
A Vántus István Társaság országos zenei szervezetként alakult meg 1996. június 13-án Szegeden, a Szegedi Zenekonzervatóriumban Vántus István egykori művésztársai, volt tanítványai, barátai, tisztelői és családtagjai összefogásából.
 
Célja mindenekelőtt a névadó művészetének, munkássága értékeinek megőrzése, kutatása; frekventált célkitűzése volt azonban kezdettől fogva a kortárs magyar zene ügyének előbbrevitele az ország egész területén. 
 
Rövidesen országos szervezetté vált: tiszteletbeli jogi személyként nemcsak a szegedi zenei intézmények és a szegedi önkormányzat csatlakozhattak és csatlakoztak a Társasághoz, hanem szülőfaluja, Vaja és az őt felnevelő, majd földi maradványait befogadó Nyírbogát önkormányzata, a két község kulturális intézményei és szervezetei, valamint a Hungaroton Classic KFT.
 
A Társaság székhelye és titkársága a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház lett. A Vántus-társaság első jelentős kiadványa a Vántus István (1935-1992) c. monografikus kötet volt, mely 1997. június 7-én jelent meg a szegedi Bába és Társai Kiadó gondozásában; a Társaság kezdeményezésére megkezdődött Vántus zenetudományi felfedezésének, az elgörbült zenei tér teóriájának kutatása, elkészült a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara Vántus-terme, s megtörténtek az első lépések a Vántus-életmű digitalizálása érdekében.

A szegedi kortárszenei napok megalapítása Vántus István nevéhez fűződik, aki - kiemelkedő zeneszerzői életműve mellett - igen nagy jelentőségű integrátora és organizátora volt a délalföldi régió, s különösen Szeged zenei életének.
 
E szférában minden bizonnyal ez volt legnagyobb akciója: az 1971-ben létrehozott sorozatot egyedülálló módon vitte sikerre 21 esztendőn keresztül, mely sorozat ez idő alatt több mint 100 sikeres rendezvénnyel segítette a mai magyar zene megismertetését és megszerettetését.

Vántus 1992-ben váratlanul bekövetkezett halála után sem szűnt meg a kortárszene szegedi fesztiválja, sőt 1995-ben még zeneszerzői verseny is kapcsolódott a koncertekhez.

A Vántus István Társaság 1997-ben csatlakozott társrendezőként a programsorozathoz; ez évtől kezdve Vántus István Kortárszenei Napok néven szerepel e fesztivál a magyar koncertéletben; egyben új műsorstruktúrát is indított a Társaság; természetesen a "megszüntetve megőrzés" jegyében.
 
A Zeneszerző és közönsége c. beszélgetéssorozat, a Kamarahangversenyek, a kamarazenekari, szimfonikus zenekari, elektroakusztikus és kórushangversenyek mellett új színfoltként vette kezdetét a "Valaki és vendégei" c. kamaraest sorozat 1997-ben, melynek során egy-egy szegedi zeneszerző, ill. a kortárszene iránt elkötelezett szegedi művész mutatkozik be, zenés beszélgetés keretében.
 
Nagyon fontosnak tekintik a legfiatalabbak részvételét, ezért "Törpék és óriások" - Durkó Zsolt remekbeszabott művétől kölcsönzött - címmel külön hangversenyt rendeznek a legfiatalabbak, valamint a zeneművészeti szakközépiskolás növendékek közreműködésével.
 
A fesztiválhoz értékes és esztétikus kiadványok is kapcsolódnak: mindenekelőtt az elhangzó művek részletes ismertetését tartalmazó meghívó-műsorfüzet, továbbá plakátok és szórólapok valamennyi kísérőanyagunk professzionális, színes nyomtatvány.

1998-ban felvételt nyertek a Magyar Zenei Tanács tagjai közé is. 
Társaságunk nemcsak névlegesen tételezte magát kezdettől fogva országos zenei szervezetnek: folyamatosan napirenden tartotta azon alapvető célkitűzését, mely szerint a kortárs magyar zene ügyét, s természetesen a Névadó művészetének munkásságának megismertetését az egész ország területén, sőt a határon túl is igyekszik elősegíteni minden erejével.
 
E munkájuk során legintenzívebb partnerük eddig a Főváros volt: a januári Mini-fesztiválon csaknem minden évben szerepel Vántus-darab; a Magyar Rádió Bartók-adója teljes műsorokat szentelt a Mester emlékezetének, stb. 
 
Az egyesület célja, tevékenysége:

1. Az egyesület Vántus István (1935-1992) Erkel-díjas zeneszerző életművének, zeneszerzői és zenepedagógusi munkásságának széleskörű megismertetése, tudományos kutatása és a zeneszerző emlékezetének megőrzésével kapcsolatos összes feladat indukálása és koordinálása céljából jött létre.

2. Ennek érdekében
- igyekszik előmozdítani a zeneszerző műveinek minél szélesebb körű és gyakoribb színvonalas előadását;
- önálló hangversenyeket rendez e művek szervezett bemutatására;
- kiadványokat hoz létre a zeneszerző alkotásainak és életének megismertetésére;
- elemző előadásokat szervez ugyanezen célból;
- különös gondot fordít a zeneszerző emlékhelyein lévő műtárgyak, kiállítások (ú.m. emléktábla a szegedi Kölcsey u. 10. sz. ház falán, Vántus-terem [Szegedi Konzervatórium I. emelet], állandó emlékkiállítás [Vaja, Vay Ádám Emlékmúzeum], síremlék [Nyírbogát, Ó-temető], életrajzi tablók [Vántus István Általános Iskola és Szakmunkásképző Intézet, Nyírbogát] gondozásának biztosítására;
- törekszik további emlékhelyek létrehozására;
- megkülönböztetett figyelemmel igyekszik a zeneszerző életével összefüggő évfordulókat a nyilvánosság előtt megjeleníteni;
- széleskörű aktivitással próbálja megteremteni mindezen tevékenységek és akciók anyagi feltételeit.

3. A Vántus István Társaság - hűen névadója legfőbb missziójához - tevékenyen kíván résztvenni a kortárs zene népszerűsítésében. E külön vállalt feladatát a Magyar Köztársaság egész területén, továbbá a szomszédos országokban szándékozza ellátni, az erre vonatkozó igények és a Társaság lehetőségei függvényében. Az egyesület és tagjai korunk ún. komolyzenei alkotásai érdekében egyaránt vállalnak szervezői, társszervezői, szakértői, előadói és a mecenatúrával kapcsolatos feladatokat.
 
Tiszteletbeli elnök: Kocsár Miklós

Elnök: Hollós Máté zeneszerző 
Előző
Következő
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
UMZF 2020
BMC-Müpa
Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja
Budapest
Zárókoncert - Dömötör Johanna és Simon Dávid fuvola mesterkurzusa
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek