Winand Gábor - Oláh Kálmán
Budapest Jazz Club
VIII., Múzeum u. 7.
szeptember 10., szombat, 21:00

Oláh Kálmánt a hazai jazzközönség számára szükségtelen bemutatni, hiszen a zongorista a magyar jazz emblematikus alakja. Több mint 20 éves pályafutásából, elismeréseiből csupán pár momentumot emelnénk ki: 2006-ban a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonious Monk Jazz Composer's Competition fődíját vette át, 2008-ban a Jack DeJohnette-tel és Ron McClure-ral felvett CD-je az Év jazzlemeze címet nyerte el a Gramofon magazintól. A tavalyi fesztiválon nagy sikerrel bemutatkozó Oláh-Sambeat-Szandai-Miralta spanyol-magyar kvartett időközben a legnagyobb európai jazztalálkozón és vásáron, a brémai Jazzaheaden is fellépett, illetve a három eddigi spanyol koncertjük mellett továbbiak állnak küszöbön.

Winand Gábor szintén több mint húsz éve van a pályán és majdnem harminc lemezfelvétellel a háta mögött a legnagyobb nemzetközi sikereket elért hazai jazzénekes. Egyik legutóbbi produkciójával, a Ramón Valle és Eric Vloeimans alkotta triójával az elmúlt időszakban számos rangos európai fesztiválra kapott meghívást, továbbá a belga tangóharmonikással, Tuur Florizoone-nal megkezdett együttműködésének is lett külföldön folytatása.

Ha a tavalyi Jazzforum Budapesten elindult spanyol és belga kooperációk tartósnak bizonyultak, csak reménykedhetünk, hogy a példa ragadós lesz és ez az ígéretes formáció is megszilárdul, hiszen egy hosszú évekkel ezelőtt megszületett, majd sokáig szünetelt duó kel most újra életre. Elmondásuk szerint egy-két standard sajátos átértelmezése mellett főként saját, vadonatúj szerzeményekkel szeretnék meglepni a közönséget és némiképp egymást is.


Winand Gábor - ének
Oláh Kálmán - zongora


www.winandgabor.com
www.myspace.com/winandq
www.kalmanolah.com
www.myspace.com/kalmanolah