Szakcsi Jr. Trió
Budapest Jazz Club
VIII., Múzeum u. 7.
szeptember 9., péntek, 21:00

Nem lehetne nyilvánvalóbb kezdése egy jazzforumos beharangozónak, mint a Szakcsi Jr. Trió esetében, hiszen az ifjabb Szakcsi Lakatos Béláról szóló cikkek, recenziók, programajánlók túlnyomó többsége ugyanazzal az unásig szajkózott mondattal indul: "Édesapja nyomdokain járva...".

Persze a magyar jazz alapkövének számító szülőre hivatkozás növeli a renomét, de úgy véljük a 43 éves "ifjabb" Bélának bőven kijár már a saját jogán szerzett odafigyelés. Zenészpartnereinek illusztris névsora: Lakatos "Ablakos" Dezső, Tony Lakatos, Rick Margitza, Jack DeJohnette, John Patitucci, Palle Danielsson, Ravi Coltrane, Ed Thigpen, Mornington Lockett; valamint az utóbbi két évtizedben a hazai jazzéletben betöltött szerteágazó szerepe mind azt mutatja, hogy Szakcsi Jr. "gondolkodó ujjai" (Babos Gyula kifejezése) szuverén életet élnek.

A jelenlegi felállással már több mint 5 éve működő formáció 2008-ban adta ki eddigi egyetlen lemezét Psalms címmel. "Lakatos Pecek Krisztián tökéletesen egyenrangú partnere az egy generációval felette járó zenésztársainak. Hangszerkezelése, játékának tiszta intonálása és stílusos piszkossága egyaránt imponál, Balázs Elemér pedig visszafogott eleganciával áll a szólista szolgálatában." - olvashattuk a Gramofon magazinban.

Az azóta eltelt időben a trió játékában még jobban áttolódott a hangsúly az előbbi cikkben is említett önfeledtségre, a spontaneitásból fakadó kamarajátékra. Balázs Elemér megfogalmazásában: "Egyre kevésbé jellemző, hogy előre 'kimatekoljuk' a műsort. A legagyongyötörtebb sztenderdeket is próbáljuk úgy előadni, mintha ott helyben születnének, s ebben a folyamatban rendkívül fontos a közönséggel való kölcsönhatás is. Ha nem is feltétlen zeneileg, de a koncertjeink koncepcióját tekintve a Keith Jarrett-féle trió játékát hoznám fel előttünk álló példának." S hogy ez a szóban forgó felfogás mit is takar konkrétan, arra a Szakcsi Jr. Trió egyik külföldi koncertbeszámolója adhat feleletet: "Mintha kidobták volna a kottát az ablakon, aztán egyszerűen lángra lobbantották a nézőteret."


Szakcsi Jr. - zongora
Pecek Lakatos Krisztián - nagybőgő
Balázs Elemér - dob


www.szakcsijr.com
www.myspace.com/jrszakcsi