Soundcheck (PL)
Budapest Jazz Club
VIII., Múzeum u. 7.
LENGYEL FÓKUSZ LENGYEL FÓKUSZ
szeptember 9., péntek, 22:15

"Azonnal lenyűgözött zenéjük szépsége és dinamizmusa, a hihetetlen érzés és érettség a játékukban. Itt ez az ifjú zenekar a lengyel jazz arcvonalában, amely széles körű nemzetközi elismerést érdemel." - jellemzi a Soundcheck zenekart Mike Chadwick, az angliai Jazz FM-től. Hasonló méltatásokat olvashatunk az együttes promóciós anyagában olyan neves honfitársaiktól, mint például Zbigniew Namysłowski vagy Adam Pierończyk.

A leggyakrabban felbukkanó dicsérő szavak eléggé laposnak tűnnek - érett, tudatos, ízléses, harmonikus, egységes -, mégis jól érzékeltetnek egy figyelemre méltó tényt: egy még mindig meglehetősen fiatal zenekarról írnak úgy, mintha a huszadik lemezük után lévő sztárok lennének, és már a rutinos újságírók is kifogytak volna a jelzőkből.

Nem kell túlzott járatosság a jazzben ahhoz, hogy a fentiekből kitaláljuk: a Soundcheck egy modern mainstream zenét játszó kvartett, a zenészek a harmincas éveiket tapossák és ki-be járatosak a műfaj kincsestárába. Maciej 'Kocin' Kociński, az együttes szaxofonosa maga is szívesen citálja Micheal Breckert és Kenny Garretet inspirációként, de az analógiák további keresése helyett inkább egy nüansznyinak tűnő, ám mégis fontos momentumra hívnánk fel a figyelmet. Tehát van egy 2003 óta együtt muzsikáló csapat, nyertek egy rakatra való versenyt és fesztiváldíjat, kiadtak három igen lelkes kritikai fogadtatású lemezt. Az utolsó albumukat (Druglum, 2010) a mérvadó polish-jazz.blogspot.com recenziójában a cikk írója a fentebb már említett Pierończykéhoz méri, helyesebben mindkettőt az év legjobb lengyel jazzlemezei közé sorolja, továbbá arról áradozik, hogy egy 48 órás autóutazáson mennyire nem akaródzott neki kivenni a CD-játszóból a korongot.

Persze a Soundcheck sikerének titkára adja magát a magyarázat, hogy ezek a fiatalok szivacsként szívtak magukba mindent a múltból, őszintén szeretik a már szinte slágeresen dallamos jazzt, és ezt nagyon magas szinten adják tovább. Tiszta sor, de tessék már ránézni az itt látható képre, ami a zenekar elsőszámú hivatalos sajtófotója! Szóval, ami erről sugárzik, az minden, csak nem a megszokott, gyakran már ifjúkorban megkövesedett "fősodrású" mentalitás. Egy másik példa az "idézőjelekre" az együttes honlapján szerepelő velejéig velős összegzés: "Soundcheck... Ezt nem lehet szavakba foglalni! Check the sound!" És az addig rendben van, hogy ekkora terheltség bárki tollából kifolyhat alkalomadtán, de ezek négyen viszont engedték a weblapra kitenni!

Maciej 'Kocin' Kociński - szaxofon
Krzysztof Dys - zongora
Andrzej ¦więs - nagybőgő
Krzysztof Szmańda - dob


www.soundcheck.pl
www.myspace.com/soundcheckpl