Krzysztof ¦cierański (PL)
Budapest Jazz Club
VIII., Múzeum u. 7.
LENGYEL FÓKUSZ LENGYEL FÓKUSZ
szeptember 8., csütörtök, 22:15

Állítólag az idősebb generáció körében közismert a sztori, miszerint ül a három leghíresebb fekete basszeros Amerikában és jön a riporter, hogy na de mégis, ki akkor a legjobb. "Hát az a fehér lengyel, a kimondhatatlan nevű..." - vágják rá egyszerre. Mi magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sokszor hallottuk már kimondani ezt a nevet a művész saját szájából is: "Joooóóó náápooot, Ksüstof Scserányszki vágyoook és villanyoos gitárooon játsszok".

Ez a komoly nyelvi teljesítmény egyébként nem annyira elcsodálkoztató, ha figyelembe vesszük, hogy Krzysztof ¦cierański hányszor járt hazánkban, nem csak a számtalan együttese valamelyikével, de még lemezt (fekete bakelitet!) felvenni is jött ide a Baross utcába. Csak a magyar koncertjeit felsorolni kevés lenne egy oldal, nemhogy ¦cierański karrierjét részletesen taglalni. (Azért hadd ajánljunk egy youtube-videót ízelítőül a régmúltból, tessék rákeresni a '91-es nagykanizsai Alpok-Adria Jazzfeszvitálra, Solti Jánossal és Tóth Gyulával a zenekarában.)

Annyit mindenesetre muszáj hangsúlyozni, hogy 35 éves pályafutása alatt több mint 50 lemezen játszott közreműködőként és saját albumainak a száma is tíz felett van. S persze nem a mennyiség itt a fontos, hanem azok a meghatározó lengyel zenekarok - például a Laboratorium, az Air Condition vagy a String Connection -, amelyek tagjaként bejárta az egész világot, s ezek révén oroszlánrészt vállalt a lengyel jazz népszerűsítésében.

A mai napig számos együttessel turnézik, létezik duó, trió és kvartett formációja, többnyire jazz-rockos programmal, de ezúttal egy kivételes műsorral lép fel a fesztiválon, hiszen nem nagyon tudunk olyan produkcióról, ahol szóló basszusgitárral adnak teljes estés koncertet. Valójában persze ¦cierański "elektromos űr- vagy térgitárra" keresztelt hangszere mellett számos kiegészítő technikai eszköz - samplerek, dobgépek, komplett pedálarzenál stb. - segíti a hangzás kiteljesedését, magyarán olyan élményt ad a közönségnek, mintha az egy komplett zenekart hallana. Néha olyat, amellyel idő- és térutazást tehet a világ legkellemesebb, legegzotikusabb helyeire, máskor meg olyat, amely felér egy C4-es robbanásának vagy egy vulkánkitörésnek az erejével.


Krzysztof ¦cierański - szóló basszusgitár, samplerek, effektek


www.scieranski.com.pl
www.myspace.com/krzysztofscieranski