Marcin Masecki (PL)
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

IX., Liliom u. 41.
LENGYEL FÓKUSZ LENGYEL FÓKUSZ
szeptember 8., csütörtök, 20:15

Furcsa az egész. A hangszermegnevezés a biográfiában: wurlitzer és zongora. A sajtófotók: kiadója honlapján beöltöztetett "mesefiguraként", egy másikon rajzolt bajusszal, a harmadikon turbánban és atlétatrikóba betűrt nyakkendőben, a negyediken óriásira torzított fogakkal. A fizimiska: pont mint egy britpop zenész, csak éppen tenisz shortban.

A karrier: 12 évesen már saját triója van és rendszeresen hívják menő helyekre jam sessionökre, majd csatlakozik az Alchemik zenekarhoz (4 CD-t rögzítenek és számos európai turnén vesznek részt), mellyel 16 évesen már megnyerik a rangos Jazz Hoeilaart Competitiont Belgiumban, ő pedig a legjobb szólista díját kapja. Közben párhuzamosan végzi a jazz és a klasszikus tanszakot, szintén 16, amikor Rahmanyinov 2. zongoraversenyével koncertezik.

18 évesen felveszik a bostoni Berklee-re, a diploma után visszatér Varsóba, ahol az improvizatív színtér aktív szereplője lesz, Tomasz Stańkótól kezdve szinte mindenkivel játszik, megválasztják "a lengyel jazz jövőjének legnagyobb reménységévé"; 2005-ben megnyeri a Nemzetközi Jazz Zongoraversenyt Moszkvában. Időközben egy időre kiköltözik Londonba, jelenleg pedig argentin származású felesége okán Buenos Aires és Varsó között ingázik.

A zene: 2005-ben megalakítja a TAQ nevű improvizatív jazztriót, 2008-ban énekes feleségével a Paristetrist, egy avantpop triót, melyet 2009-ben az "Év lengyel zenekarának" jelölnek. Ezen formációk mellett számos lemezfelvételen működik közre, majd első szólólemeze 2009-ben Bob címen félórás kicsavart Gesualdo-blokkal, a következő rá egy évre John cím alatt lát napvilágot. 2011 nyarán jelenik meg új "weirdojazzish" (furajazzes) szextett CD-je, a Profesjonalizm: Chopin, Chopin, Chopin; továbbá három éve dolgozik Bach monumentális művének, A fúga művészetének felvételén.

A kritika: "Masecki zenéje koncentrációt, képzelőerőt és a megszokott jazz-hallgatással való szakítást igényel." (Jazz Forum) "Szóló-produkcióit nehéz megemészteni, néha úgy hangzik, mint amikor egy komisz kölyök értelmetlenül püföli a zongorát. Aztán egyszer csak kiderül az a kifinomultság és virtuozitás, amely csak az erős klasszikus műveltségű, kiváló zongoristák sajátja. Bizonyosan az egyik legérdekesebb fiatal művész a lengyel színtéren." (polish-jazz.blogspot.com)


Marcin Masecki - zongora


www.marcinmasecki.com
www.myspace.com/mmasecki