Modern Art Orchestra + Kuba Stankiewicz + Piotr Wojtasik (H-Pl)
Budapest Jazz Club
VIII., Múzeum u. 7.
LENGYEL FÓKUSZ LENGYEL FÓKUSZ
szeptember 10., szombat, 22:15

"A lengyel jazz 'igazi revelációjának' tartott Wojtasik vendégszereplése a Jazzforum Budapest tervei szerint a fesztivál következő évi lengyel fókuszának előfutára." - latolgattuk a tavalyi műsorfüzetben a Szabó Dániel Trió és Piotr Wojtasik közös fellépése kapcsán. Nagy öröm számunkra, hogy egyrészt a mellékelt ábra szerint nem kiabáltuk el a lengyel programsorozatot, másrészt, hogy egy teljesen új zenei környezetben ismét vendégül láthatjuk a múlt ősszel "csodákat fújó" trombitást.

Amikor megkerestük a hazai big band muzsika kulcsfiguráját és egyben a Modern Art Orchestra szellemi atyját, Fekete-Kovács Kornélt egy lehetséges lengyel kooperációt firtatva, pillanatnyi habozás nélkül vágta rá kérdésünkre a két művész nevét. "Mindkét szólistát régóta ismerem, sokszor játszottunk együtt. Piotrral még 1993-ban, az EBU Big Band tagjaként ismerkedtem meg, s bár közösen régen zenéltünk, de eljutott hozzám, hogy az utóbbi időben mennyire megragadta a figyelmét egy-két hazai muzsikus, elámult rendesen, amikor legutóbb itt járt. Gondoltam, most feldobunk neki egy a szokásosnál magasabb labdát, hiszen nem mindennap kíséri ekkora zenekar.

A zongorista Kubával sokkal intenzívebb a kapcsolatom, hiszen évente kétszer-háromszor is koncertezünk a Central European Jazz Connection nevű zenekarral. Ez a lengyel-cseh-szlovák-osztrák-szlovén-magyar válogatott szextett különben az ő kezdeményezése. Elképesztő tudású hangszeres, már a '80-as években végigturnézta a világot, Namysłowskitól Art Farmerig rengeteg neves zenésszel csinált lemezt. A kilencvenes évek elején saját zenekarával megkapta az év legjobb lengyel jazzlemezének járó díjat (Northern Song), aztán szintén kiemelkedő albuma, a Chopin Songbook, ami egy szokatlan énekes produkció.

Minket ugyan énekelni nem fog hallani a közönség, de a két szólista szerzeményeiből és a saját repertoárunkból összeállított műsor különlegességéről gondoskodni fogunk."


Modern Art Orchestra
Fekete-Kovács Kornél - karmester, trombita
Kuba Stankiewicz - zongora
Piotr Wojtasik - trombita


www.mao.hu
www.stankiewicz.art.pl
www.jazz.com (Piotr Wojtasik)