Georgi Kornazov Horizons Quintet (BG-F-CA)
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

IX., Liliom u. 41.
szeptember 8., csütörtök, 19:00

A Horizons Quintet BMC-nél megjelent, Viara című CD-jének lemezbemutató koncertjére a zenekarvezető, Georgi Kornazov sajnálatos balesete miatt a Jazzforumon eddig nem kerülhetett sor. (Helyettük a zenekar szaxofonosának saját zenekara, a manapság egyik leginkább "futtatott" fiatal francia együttes, az Emile Parisien Quartet ugrott be az utolsó pillanatban.)

A bolgár származású, másfél évtizede Franciaországban élő harsonás több mint fél évig ágyhoz kötve lábadozott, gerincműtéte után kvázi újra kellett tanulnia mozogni. Ez a szívósság egyébként végigkíséri zenei pályafutását: egy nagy reményű bolgár karriert hagyott el a párizsi zeneakadémiáért, s ettől kezdve szorgalmának köszönhetően sorra nyerte az előkelő helyezéseket az országos jazzversenyeken, rövid időn belül sok helyre hívták játszani, például a francia Nemzeti Jazz Zenekarba, a Párizsi Jazz Big Bandbe, később a Vienna Art Orchestrába és a hamburgi NDR Big Bandbe.

2001-ben már zenekarvezetőként jegyezte első CD-jét, 2002-től pedig tagja napjaink egyik legizgalmasabb francia együttesének, a Henri Texier Strada Sextetnek. Jelenleg húsz CD-n hallható a játéka, az elmúlt évtizedben több tucatnyi neves európai zenésszel lépett fel a jazz legkülönfélébb területeiről. Mindkét saját formációja - a Horizons Quintet és a Kornazov/Codjia/Tamisier trió - 2006 óta működik, zenésztársai ma már a francia jazz meghatározó alakjainak számítanak.

A kvintett zenéjének atmoszférája a "töprengő szépségtől" a "viharos vadságig" terjed, s ahogy az egyik leghíresebb francia jazzkritikus, Michel Contat írta róluk: "Ebben az őszinte zenében fellelhetők a folk visszhangjai, de mindenekelőtt a jazz nyitott és szenvedélyes lelkülete jellemző rá". Budapestre egyébként nem a 2008-as repertoárral, hanem egy friss lemezanyag bemutatójával érkeznek, mi pedig reménykedünk, hogy Georgi Kornazov addig nem mászik fel újfent a háza tetejére biztosítókötél nélkül.


Georgi Kornazov - harsona
Emile Parisien - szaxofon
Manu Codjia - gitár
Marc Buronfosse - nagybőgő
Karl Jannuska - dob


www.kornazov.com
www.myspace.com/kornazov
www.myspace.com/manucodjia
www.myspace.com/emileparisien
www.marcburonfosse.com
www.karljannuska.com