Grzegorz Karnas Trió +
Lukács Miklós(PL-H)
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

IX., Liliom u. 41.
LENGYEL FÓKUSZ LENGYEL FÓKUSZ
szeptember 10., szombat, 19:00

A BMC számára a tavalyi Jazzforum Budapest egyik fénypontja a Lukács Miklós köré szervezett programsorozat volt, amelyben három egymást követő nap állt fókuszban a cimbalom, mindig különböző zenei közegben. (Mindhárom nemzetközi formáció hangzóanyaga CD-n is elérhető, s legyen ez a reklám helye: kivétel nélkül mindegyik klasszis a saját műfajában.) Felvetődhet a kérdés, hogy ha ezekkel a produkciókkal már ilyen nagyszerűen kijött a lépés, akkor érdemes-e megint lehúzni egy bőrt kedvenc cimbalmosunkról? Már bocsánat, de ha valami ennyire élvezetes, akkor felettébb nehéz abbahagyni.

A szerintünk legkülönlegesebb fiatal lengyel jazzénekesről, Grzegorz Karnasról még Winand Gábor hozott hírt, annak kapcsán, hogy 2006-ban a hazai énekes nyerte a neves francia fesztivált és énekversenyt, a Crest Jazz Vocalt, rá egy évre pedig Karnas.

A lengyel muzsikusnak eddig három saját lemeze jelent meg, különböző formációival (játszik trió, kvartett és kvintett felállásban), bejárta már a nagyobb európai fesztiválokat, többek között a London Jazz Festival kényes ízlésű közönségét is sikerült levennie a lábáról.

"Akár szöveget énekel, akár scattel, Karnast sosem a show érdekli. Az énekesek a többi hangszeres muzsikusnál talán hajlamosabbak elcsábulni egy kis 'csillogásért', bármi is legyen az ára, de Karnast nem vonzza a rivadalfény. Ő csak zenélni akar." - írja róla a lengyel Jazz Forum.

Zenésztársai között találjuk csellón Adam Ole¶t, aki már a Ballads for the end of the world című utolsó lemezén is lenyűgöző érzékenységgel kísérte, a doboknál pedig az Michał Mi¶kiewicz ül, akit a fesztivál közönsége 2006-ban már láthatott Budapesten a Tomasz Stańko Quartet tagjaként.

Ha még egy pillanatra visszatekintünk a tavalyi programra, Lukács Miklós partnerei között jó pár fura figurát látunk. Grzegorz Karnas "alternatív perspektívájúnak" nevezett biográfiáját ezzel a mondattal zárja: "A szabad önkifejezés szerelmese; az önfegyelem, az önbizalom és az önmegtartóztatás természetének, valamint minden fajta extrémitásnak a fürkészője." Bingó.

Grzegorz Karnas - ének
Adam Ole¶ - cselló
Michał Mi¶kiewicz - dob

Lukács Miklós - cimbalom


www.karnasmusic.com
www.myspace.com/grzegorzkarnas
www.myspace.com/adamoles
www.miskiewicz.pl
info.bmc.hu (Lukács Miklós)