Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Band (PL)
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

IX., Komor Marcell u. 1.
LENGYEL FÓKUSZ LENGYEL FÓKUSZ
szeptember 7., szerda, 19:30

A Jazzforum Budapest és benne a lengyel fókusz nyitókoncertjét egy mindössze 27 éves zongorista és zenekara adja. "Az Audiofeeling Band a vezető, fiatal lengyel jazz-zenekar" - írta a neves angol szaklap, a Jazzwise még két évvel ezelőtt. S ha tovább megyünk vissza pár évet az időben, akkor azt látjuk, hogy Paweł Kaczmarczyk hazájában már 2005 óta sorra nyeri az év tehetségének (háromszor választották meg zsinórban egymás után), illetve később az év jazz-zenészének járó díjakat. Alig múlt húsz, mikor a KBD trióval Live című lemezükért megkapták az "Év albuma" címet, 2007-ben pedig ugyanezt az elismerést a legrangosabb lengyel jazzmagazintól az első saját neve alatt futó lemezért (Audiofeeling) nyerte el.

2009-ben a helyi sikereket egy nagyobb formációval, az Audiofeeling Banddel váltotta nemzetközire, ekkor jelent meg a Complexity in Simplicity című albuma. A külföldi áttörés meghozásában nagy szerepe volt az egyik legnagyobb presztízsű európai jazzkiadónak, a németországi ACT-nek. Kaczmarczyk régi álma vált ezzel valóra, ami még a néhai Esbjörn Svenssonnal való találkozásakor fogalmazódott meg benne. (Az egykori e.s.t. együttes lemezeit is az ACT jelentette meg.)

A trendalkotó svéd zongorista hatása kétségtelenül érezhető Kaczmarczyk játékán (a lemezén dedikált is egy balladát Svenssonnak), ugyanakkor a lengyel muzsikus zenei palettája rendkívül széles: van itt szving és hard bop, funk és blues, romantika és kísérletező kedv. A Complexity-album változatos anyagán a budapesti fellépésen még csavarnak egyet-kettőt, hiszen a zenekar "ethno szextett" felállással érkezik, így már kevésbé meglepő az örmény dudukos, illetve a félig perui származású ütőhangszeres az Audiofeeling Band tagjai között.

A mostani koncertre tehát még inkább érvényes lemezük frappáns ajánlója: "Paweł Kaczmarczyk eklektikus és kaleidoszkópszerű zenéje olyan sok dimenziót átjár, hogy paradox módon egyetlen mondatba sűríthető a lényege: Ez az, amit muszáj hallanod!"


Paweł Kaczmarczyk - zongora
Hovik Hovanisian - duduk
Marek Pospieszalski - szaxofon
Maciej Adamczak - nagybőgő
Dawid Fortuna - dob
Jose Manuel Alban Juarez - ütőhangszerek


www.myspace.com/audiofeeling
www.pawelkaczmarczyk.com