Harmen Fraanje - Ernst Reijseger - Mola Sylla (NL)
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

IX., Liliom u. 41.
szeptember 9., péntek, 19:00

A két holland muzsikus többször járt már Magyarországon különböző formációkkal (Fraanje például az Eric Vloeimans-féle Fugimundival már fellépett ezen a fesztiválon is), most egy a közelmúltban alakult trióval térnek vissza.

Harmadik társuk az Amszterdamban élő, szenegáli származású énekes, Mola Sylla, aki számos afrikai hangszeren is játszik. Sylla Dakarban, a zenészek kasztjában (griotként) született, majd a '80-as évek végén jutott el Hollandiába, s azóta ott él és saját zenekarával dolgozik.

Az együttes különleges hangzását így a három muzsikus kombinációja adja, mivel mindhárman egymástól meglehetősen messze eső zenei világból érkeztek: Fraanje lírikus, érzékeny játéka és az "impro-guru" Reijseger humorral teli, sodró lendületű előadásmódja találkozik a Sylla által képviselt afrikai tradícióval.

Szóval akkor melodikus, szívhez  szóló, virtuóz jazz-zongorázással és "ördögi" technikával rögtönzött csellófutamokkal tarkított autentikus világzene, nem? Igen, igen, csak ebben a megfogalmazásban pont az nincs benne, amit a youtube-kommentelők például sokkal érzékletesebben és tömörebben kifejeznek: "jééééé", "Wonderschoon", "amazing", "really just the best thing", "bravo, excellent", "Chapeau!" "Brilliant!!!", "waauw!", "Heel mooi!", "In love!", "It is magical".

Hát így valahogy.


Harmen Fraanje - zongora
Ernst Reijseger - cselló
Mola Sylla - ének, m'bira, xalam, kongoma


harmenfraanje.nl/
www.ernstreijseger.com
www.molasylla.nl