Yves Robert - Daniel Erdmann -
Johannes Fink - Christophe Marguet (D-F)
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

IX., Liliom u. 41.
szeptember 10., szombat, 21:30


A francia-német "supergroup" megalakulásának komoly kezdő lendületet jelent a budapesti Francia Intézet és a Goethe Intézet támogatása, mivel a négyesfogat a Jazzforum Budapesten mutatkozik be először. A tagok közül ugyan majdnem mindenki játszott már mindenkivel, a kvartettből hárman is álltak ugyanazon a színpadon, de ebben a formában itt debütálnak, s ez azért külön öröm, mert a tagok nem alkalmi társulásban, hanem állandó zenekarban gondolkodnak a jövőre nézve.

Daniel Erdmannal, a Németországban felnőtt, de évek óta Franciaországban élő muzsikussal több mint három éve ültünk le először, hogy közös tervekről, akár BMC-s lemezfelvételről is beszélgessünk. Ennek lett egyik részeredménye a 2009-es fesztiválon, a Trafóban megtartott Erdmann-3000 koncert, amely úgy véljük igazolta a francia Jazz Magazine újságírójának véleményét: "Daniel Erdmann az egyik leginvenciózusabb zenész ma a nemzetközi színtéren". A szaxofonossal ezután is többször találkoztunk, mivel állandó szereplője a nagy európai fesztiváloknak, de végül a Berlinben élő nagybőgős, Johannes Fink (szintén járt Budapesten az Erdmann 3000 tagjaként) javaslatára jött a képbe Yves Robert, közös fellépésük kapcsán.

Az 54 éves francia harsonás az idősebb generáció képviselője, ugyanakkor pont a berlini eszmecsere ideje táján hallgattuk folyvást a 2008-as Inspirine című lemezét, ami minden volt, csak nem "öreges". Yves Robertnek az ECM-nél is jelent meg albuma (In Touch, 2003), így a neve általában a nagyközönség számára is jól ismert, ám fontos megjegyezni, hogy a korábbi hosszú, lassan kibomló darabjai mellett a mostani szerzeményei "táncolnak, énekelnek, szvingelnek és funkolnak". "Ez a lemez tele van emberséggel, melegséggel, őszinte és nagyon szerethető" - lelkendezett a kritika, külön hangsúlyozva, hogy az idő múlásával Robert kreativitása nem apadt, hanem éppenséggel nőtt.

A BMC-s kapcsolat aztán Christophe Marguet személyével vált folytatólagossá, a fantasztikus francia dobost az MKMB kvartettel (Joachim Kühn és három francia zenész együttese) hallhatta két éve a pesti közönség a MÜPÁ-ban. (CD-jük a BMC gondozásában jelent meg.)

Itt tartjuk érdemesnek előrevetíteni, hogy bár a kiadó az általános kedvezőtlen piaci és finanszírozási feltételek miatt nem egy tervezett lemezfelvételét volt kénytelen lemondani, azonban a fesztivál több koncertjét is rögzíti, és a felvételeket az új, középáras BMC-sorozatban szándékozik megjelentetni.


Yves Robert - harsona
Daniel Erdmann - szaxofon
Johannes Fink - nagybőgő
Christophe Marguet - dob


yvrobert.free.fr
www.daniel-erdmann.com
www.johannesfink.com
www.christophemarguet.net