The Cool Runnings Orchestra -
Tribute to Marley (USA-D-F-BG-H)
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

IX., Komor Marcell u. 1.
szeptember 7., szerda, 21:00
Bob Marley halálának 30. évfordulója alkalmából idén egy régóta tervezett együttes kelt életre, hiszen a BMC Records berkeiben már öt éve napirenden volt a téma. Az amerikai dobossal, Hamid Drake-kel folytatott beszélgetés során még 2006-ban merült fel először, hogy össze lehetne hozni egy nem mindennapi reggae-jazz zenekart. Kevesen tudják, hogy a Downbeat magazin kritikusaitól az "Év ütőhangszerese" címet is elnyert muzsikus - jazz-karrierjét megelőzően - hosszú évekig session zenészként turnézott a legnagyobb reggae-sztárokkal.

A kezdő löketet aztán számtalan diskurzus követte a kiadó körében található művészekkel, s hamarosan jónéhány zenészről kiderült, hogy nem elhanyagolható reggae-gyökerekkel rendelkezik, így örömmel vetné bele magát egy merészebb megközelítésű Marley-projektbe. Az együttest végül a bokáig érő dreadlockkal (rasta frizurával) bíró dobos mellett a francia, a német és a hazai színtér meghatározó muzsikusai alkotják, ezért kis túlzással BMC All-Star gálának is nevezhetnénk a különleges formáció fellépését, hiszen a zenekar összes tagja játszott már a kiadó lemezein különböző összeállításokban.

A Mediawave fesztivállal folytatott korábbi együttműködések folytatásaként 2011 júniusában került sor az együttes lemezfelvételére és nagysikerű koncertjére Szombathelyen. A Jazzforum Budapesten már az időközben elkészült CD anyagával mutatkozik be a zenekar, és többek között olyan "örökzöldek" átdolgozásait hallhatjuk tolmácsolásukban, mint a Could You Be Loved, a No Woman No Cry, az Is This Love vagy a Jammin'.


Részletek a 2011-es Mediawave Fesztiválon elhangzott koncertből:

1. Could You Be Loved (Bob Marley)
2. No Woman No Cry (Bob Marley)


Michael Schiefel - ének
Christophe Monniot - szaxofonok
Georgi Kornazov - harsona
Manu Codjia - gitár
Carsten Daerr - zongora
Szandai Mátyás - nagybőgő
Hamid Drake - dob


www.michaelschiefel.com
www.myspace.com/moniomania
www.kornazov.com
www.myspace.com/kornazov
www.myspace.com/manucodjia
www.carstendaerr.de
info.bmc.hu (Szandai Mátyás)
Wikipedia (Hamid Drake)