Joëlle Léandre - Akosh S. (F-H)
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

IX., Liliom u. 41.
szeptember 9., péntek, 20:15

A BMC Records gondozásában a fesztiválra megjelenő Szabados György-Joëlle Léandre páros Live at Magyarkanizsa című CD-jének eredetileg betervezett lemezbemutató koncertjére Szabados György halála miatt nem kerülhet sor. A Jazzforum Budapest a magyar jazz meghatározó alakja előtt egy duó fellépéssel tiszteleg, az improvizatív zene francia "nagyasszonyának" partnere Szelevényi Ákos.

A szaxofonos 1986-ban, húszévesen költözött Franciaországba, de a fiatal muzsikus életre szóló élményt vitt magával itthonról: "Szabadosék zenéjében abban az időben olyan szabadság volt, amit máshol élőben nem tapasztaltam". Az elmúlt 25 évben aztán részben ezt az örökséget kibontva jutott el a széleskörű nemzetközi elismertségig, különböző együtteseivel közel húsz saját albumot készített és számos további lemezen szerepelt közreműködőként. Időközben pár évvel ezelőtt hazaköltözött, de azóta is folyamatosan úton van, az utóbbi időben főként duó formációival koncertezik Európa-szerte. "Ez a felállás tűnik számomra a legérdekesebbnek, a többtagú zenekart meg is szüntettem. Most már jóformán nem is írok számokat, hanem szinte csak improvizált zenét játszom. A duózás egyébként sokkal nagyobb felelősséggel jár mindkét részről." - nyilatkozta a Quartnak.

Nem mellékes körülmény, hogy diszkográfiájában az utóbbi évek négy duó-CD-je közül kettő (Győr, 2005 és Kor, 2008) azzal a Joëlle Léandre-ral készült, akivel zenei kapcsolata már másfél évtizedre nyúlik vissza. Közös zenélésük nemcsak a koncerttermekre, hanem színházi világra is kiterjed, Nagy József rendezésében 2008-ban mutatták be a Sho-bo-gen-zo (Az igazlátás ösvényei) című táncdarabot, amelyben a két muzsikus szerves része az előadásnak.

Joëlle Léandre munkásságát nem éppen egyszerű feladat pár mondatban összefoglalni, vegyük csak azt a hihetetlen munkabírását igazoló tényt, hogy az elmúlt 30 évben 150 lemezen játszott. Címszavakban: a klasszikus-kortárs zenében és a free jazzben egyaránt otthonosan mozgó nagybőgős megjárt olyan zenekarokat, mint a Pierre Boulez-féle Ensemble Intercontemporain, olyan zeneszerzők dedikáltak számára darabot, mint John Cage, és az improvizatív jazz olyan kulcsfiguráival játszott, mint John Zorn, Fred Frith vagy William Parker. Komponál színházi zenéket, évekig volt vendégprofesszor Amerikában, rengeteg helyre hívják tanítani, workshopokat vezetni.

Bicskei Zoltán, a magyarkanizsai (Kanjiza) Jazz, improvizatív zene... fesztivál művészeti vezetője írja róla a most megjelenő CD fülszövegében: "Joëlle Léandre-t tartják ma az egyik legkarakteresebb európai kortárs muzsikusnak. Markáns, drámai bőgőjátékát egy érzékeny, de ugyanakkor forró hevületű lélek formázza."


Szelevényi Ákos - szaxofon
Joëlle Léandre - nagybőgő


www.joelle-leandre.com
akosh.s.free.fr/