Tóth (H) - Maris (B) -
Szandai (H) - Ikiz (S/TR)
Budapest Jazz Club
VIII. Múzeum u. 7.
TRIÓ RENDEZVÉNY
szeptember 10., péntek, 21:30

"Tóth Viktor a fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtehetségesebb tagja" - írja a kritika az altósról, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint két utolsó albumának hazai és nemzetközi sikere. A világ egyik elsőszámú ütőhangszeresével, Hamid Drake-kel és a nagybőgős Szandai Mátyással alkotott alaptrió 2007-es Climbing with mountains című albuma az év legjobb jazzlemeze lett a Gramofon magazin szavazásán. Következő, 2009-es Tartim című CD-jük tovább növelte a szakma és a közönség elismerését, ennek is köszönhetően a Tóth Viktor Trió nyitja idén a neves Jazz Brugge Fesztivált.

Ezúttal viszont nem a trió megy Belgiumba, hanem az ottani színtér legsokoldalúbb trombitása, Bart Maris érkezik vendégszólistaként. Kis túlzással írja róla a sajtó, hogy az utóbbi évek összes belga CD-jén ő játszik, lehet az rock (például a híres Deus zenekar), pop, folk, jazz vagy avantgard (a Jazzforumon szintén fellépő holland ritmusszekcióval, Wilbert de Joodéval és Michael Vatcherrel 2009-ben készített improvizatív lemezt). Lemezfelvételeinek száma amúgy ténylegesen 60 felett van. Zenei "kaméleonságát" jól tükrözi két egymást követő idei fellépése a Szigeten: a világzenei színpadon a Jaune Toujours együttessel, a Budapest Jazz Club színpadán pedig fő projektjével, a kifejezetten kortárs hangvételű, kísérletező big banddel, a Flat Earth Society-val koncertezett.

Az Isztambulban születtet, de gyermekkorától Stockholmban élő dobos, Robert Ikiz szintén az átváltozás mestere. Közel tíz, zeneileg egymástól gyakran nagyon távol álló formáció állandó tagja, amelyek közül legismertebb a Nils Landgren Funk Unit. Tóth Viktorral már pár éve ismerik egymást, két közös turnén is játszottak, legutóbb trióban az amerikai nagybőgős legendával, Henry Franklinnel.


Tóth Viktor - szaxofon
Bart Maris - trombita
Szandai Mátyás - nagybőgő
Robert Ikiz - dob


www.tothviktor.hu
www.myspace.com/bartmaris
info.bmc.hu (Szandai)
www.ikizmusic.com