Oláh - Szandai (H) +
Sambeat - Miralta (E)

Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

IX., Komor Marcell u. 1.
LEMEZBEMUTATÓ TRIÓ RENDEZVÉNY
szeptember 8., szerda, 19:30


A fesztivál és egyben a Trió-rendezvénysorozat első koncertjét Spanyolország és Magyarország supergroupja adja.

Perico Sambeat szaxofonos kétség kívül az egyik legnevesebb spanyol jazzmuzsikus. Közel kéttucatnyi albumot jegyez a saját neve alatt, s további száz jazzlemezen játszik. Népszerűségét mutatja a megszámlálhatatlan sok díj, amit országában elnyert (az év szaxofonosa, az év zenekara, az év albuma, az év zeneszerzője stb.), de olyan külföldi elismeréssel is büszkélkedhet, mint a North Sea Jazzfesztivál 2003-as Bird Awardja. Fellépett többek között Pat Metheny-vel, Michael Breckerrel, Lee Konitz-cal, Kenny Wheelerrel; lemezfelvételeket készített Brad Mehldau-val, Kurt Rosenwinkellel és Wallace Roney-val.

Marc Miralta dobos szintén a spanyol jazz alappillére, Sambeattal és Javier Colina nagybőgőssel alkotott CMS nevű triójuk az egyik legelismertebb formáció országukban, de saját kvartettjével és számos egyéb projektjével is nemzetközi sikereket ér el. Sambeathoz hasonlóan sokáig élt az USA-ban, s zenészpartnerei között szintén olyan világnagyságokat találunk, mint Joshua Redman, Wynton Marsalis vagy Gary Burton.

Oláh Kálmánt a hazai jazzközönségnek szükségtelen bemutatni, hiszen a zongorista a magyar jazz emblematikus alakja. Több mint 20 éves pályafutásából, elismeréseiből csupán két momentumot emelnénk ki az utóbbi évekből: 2006-ban a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonious Monk Jazz Composer's Competition fődíját vette át, 2008-ban a Jack DeJohnette-tel és Ron McClure-ral felvett CD-je az Év jazzlemeze címet nyerte el a Gramofon magazintól.

Szandai Mátyás nagybőgős hangszeres megnevezéséhez lassan állandó jelzőként ragad a "legkeresettebb", hiszen a számtalan itthoni meghatározó jazz-zenekarban betöltött szerepe mellett - Oláh Kálmán Sextet, Dresch Quartet, Tóth Viktor Trió, Szabó Dániel Trió stb. - a külföldi-magyar koprodukciókból is oroszlánrészt vállal, így nem véletlenül a legtöbbször feltűnő muzsikus a fesztivál programjában.

A két hazai muzsikus és Marc Miralta együttműködése már nem új keletű, de a kibővült együttes sem ad hoc koncertezik, a kvartett egy barcelonai koncertet és külön próbaidőszakot követően, valamint közvetlenül egy budapesti lemezfelvétel után mutatkozik be a Fesztivál Színházban.


Oláh Kálmán - zongora
Szandai Mátyás - nagybőgő
Perico Sambeat - szaxofon
Marc Miralta - dob


pericosambeat.com
www.myspace.com/pericosambeat
www.kalmanolah.com
info.bmc.hu (Szandai)
www.marcmiralta.com
www.myspace.com/marcmiralta