Jazzforum Budapest 2010 -
VIII. Budapest Jazz Fesztivál
MÜPA - Trafó - BJC - Ráday utca

2010. szeptember 8-12.

A BMC idén nyolcadik évébe lépő, korábban MOL Jazz Fesztiválként ismert rendezvénye megújulva, Jazzforum Budapest néven várja közönségét, a Hello HD kiemelt támogatásával.

A rendezvény immár hagyományos törekvése, hogy a jazz szerteágazó irányzatainak bemutatásával átfogó képet adjon a műfaj aktuális képviselőiről. Az ötnapos programban fellelhető stílusok között egyaránt megjelenik a szélesebb közönséget vonzó mainstream valamint a bennfenteseknek szóló kísérletezőbb hangvétel, továbbá közel egyforma teret kapnak a neves muzsikusok és a fiatal tehetségek. A 30 koncert zöme hazai és külföldi zenészek koprodukciója. A fesztivál ezen együttműködéseken keresztül szándékozik bemutatni, hogy hol is tart ma a jazz Magyarországon, hogyan illeszkedünk a nemzetközi kontextusba, illetve ezen belül miként szólhatunk mégis a saját hangunkon.

A nyitónap és a zárónap koncertjei szokás szerint a Művészetek Palotájában kapnak helyet. A középső három napon két-két fellépésnek ad otthont a Trafó Kortárs Művészetek Háza, ezek a produkciók főként a műfaj előremutató kezdeményezései közé tartoznak. A kora esti koncerteket további kettő követi a Budapest Jazz Clubban, melyek inkább a jazz fő sodrát képviselik, a két előadás után pedig pénteken és szombaton éjszakába nyúló jam sessionöket hallhatunk.

A Jazzforum Budapest közel egy évtizede elkötelezett híve a modern európai jazz bemutatásának, így a 2010-es program is főként a kontinens kiemelkedő művészeire koncentrál, ugyanakkor a domináns nyugat-európai országok fellépői mellett feltűnnek lengyel, szerb, illetve török származású zenészek is. Ezen felül a jazz őshazáját, Amerikát is reprezentálja két, itthoni muzsikusokkal közösen létrehozott projekt.

Az idei fesztivál speciális fókuszát három ország - Spanyolország, Belgium és Magyarország - egymást váltó EU-s elnökségi periódusa adja. A spanyol-belga-magyar "TRIÓ-koncertek" keretében nyolc produkciót láthatunk.

Kisebb volumenű, mégis hangsúlyos sorozatot élvezhetnek a látogatók a kortárs jazzkoncertek színhelyéül szolgáló Trafóban, ahol három napon keresztül három meghatározó európai jazz-színtér - Franciaország, Németország és Hollandia - innovatív muzsikusai között az összekötő "kapocs" egy magyar hangszer, a cimbalom és egyik legkiválóbb megszólaltatója, Lukács Miklós.

A Budapest Music Center lemezkiadóként vállalt küldetése, hogy a nemzetközi elismeréssel kecsegtetető produkciókat hanghordozón is rögzítse. Idén ez a törekvés minden korábbi alkalomnál jobban érvényesül a programban: a fesztiválon nyolc BMC-s lemezbemutató koncert kerül megrendezésre.

Kezdetektől fogva a jazzfesztivál meghatározó színfoltját képezik a Ráday utcai kávéházakban és a Pinceszínházban megrendezésre kerülő koncertek, melyek keretében hazai, főként fiatalabb zenekarok mutatják be tudásukat. Idén is a megszokott módon, tehát a középső három napon, négy helyszínen zajlanak majd párhuzamosan az események.