Vukán György
Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskloa
IX. Köztelek u. 8.

szeptember 17., szombat, 18:00

Vukán György 1941-ben született. Gyermekkora óta, több mint negyven éve koncertezik, eleinte mint klasszikus zenész, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz-zongoraművész - leggyakrabban trió formációban és szólistaként hallható. Fellépett Európa-szerte, két ízben egy-egy hónapon át tartó koncertútja volt az USA-ban, de adott szólóhangversenyt Japánban is. 1992-ben ő vezényelte a European Broadcasting Union Big Bandet és vezette a zenekar workshopját, melyben Európa 17 országának zenészei vettek részt. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói hangzottak el.

Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clark Terry és Kenny Wheeler. Alapító tagja a Creative Art Jazz Triónak (melyben Berkes Balázs és Balázs Elemér a partnerei), a Class Jazz Bandnek (Horgas Eszterrel) a Vukán György Septetnek és Quartetnek, valamint tagja a Brass in the Five formációnak; mindezekkel számos lemezfelvételt is készített.

Több mint 140 filmzenét, 3 balettot, operákat, szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket (főként réz- és fafúvós együttesekre, jazz-zenekari formációkra), misét és több mint 80 dalt komponált, zenét szerzett mind a 150 zsoltárhoz, valamint színházi művekhez, TV- és rádiójátékokhoz írt kísérőzenét. Itthon és külföldön is rendkívüli elismerésnek örvend, egyebek közt Erkel Ferenc-díjjal, eMeRTon-díjjal, Szabó Gábor-díjjal és a Magyar Köztársaság kiskeresztjével tüntették ki.


Vukán György - zongora