Szakcsi Generation Project -
John Patitucci & Jack DeJohnette

Lemezbemutató koncert
Közraktár - Sátor
IX. Közraktár u. 9-11.

szeptember 15., csütörtök, 21:00

A négy kitűnő magyar zongorista, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Róbert és ifj. Szakcsi Lakatos Béla, illetve napjaink vitathatatlanul egyik legkiemelkedőbb bőgőse és dobosa, John Patitucci és Jack DeJohnette közös produkciójának létrehozásában a kölcsönös érdeklődés, tisztelet és a közös zenei mondanivaló kifejtésének vágya vezette mindnyájukat. Szorosabb együttműködésük két éve kezdődött, amikor egy jazzstandardekből és a zongoristák saját szerzeményeiből álló anyagot rögzítettek. A lemez várhatóan az év végén jelenik meg.

A sztárvendégek a triójáték - az egyik legtöbb kihívást és legtöbb lehetőséget is magában rejtő megszólalási forma - legendás mesterei. Patitucci elsősorban a Chick Corea Akoustic Band bőgőseként, Jack DeJohnette pedig főként Keith Jarrett fogalomszámba menő triójában szerzett elévülhetetlen érdemeket, sokszínű, érzékeny, határozott karakterrel bíró játékuk biztos alap és ihlető erő a szólisták számára.

A Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságának négy évtizede alatt több zenekart vezetett, a legrangosabb fesztiválokon lépett fel, saját nevén és vendégszólistaként több tucat lemezt készített itthon és az Egyesült Államokban, világhírű zenészekkel dolgozott együtt. Többféle zenei stílusban és műfajban otthonosan mozog: írt musicalt, rock-operát és balettet, egy ideje a klasszikus zene és a jazz mellett a kortárs zene által nyújtott lehetőségek is foglalkoztatják, sőt stílusteremtőnek számít a nevéhez fűződő Gypsy jazz megalkotásával.

Oláh Kálmán nemzetközi versenyek egész sorát nyerte, illetve szerzett helyezést rajtuk szólistaként, s zenekaraival, elsősorban a Trio Midnighttal számos fesztivál ünnepelt fellépői voltak. Nemcsak a jazzben, de a klasszikus zenében is kiemelkedőt alkotott: újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit, saját variációkat írt Bach Goldberg-variációira, eddigi legnagyobb szabású művét, a Concerto for Jazz Orchestrát 2001-ben mutatták be. Ugyanebben az évben elnyerte a Gramofon magazin Magyar Jazz Díját.

Szakcsi Lakatos Béla két fia is édesapjuk nyomdokain halad. Szakcsi Lakatos Róbert a Baseli Zeneművészeti Főiskolán klasszikus zenét és jazzt tanult, Krakkóban és Baselben is versenygyőztes lett, rendszeresen koncertezik neves jazzmuzsikusokkal. Ifj. Szakcsi Lakatos Béla több magyar jazzlemezen működött közre, 1996 óta pedig saját formációit vezeti.

www.szakcsi.com
www.kalmanolah.com
www.johnpatitucci.com
www.jackdejohnette.com


Szakcsi Lakatos Béla,
Oláh Kálmán
,
Ifj. Szakcsi Lakatos Béla
,
Szakcsi Lakatos Róbert
- zongora
John Patitucci (USA) - bőgő
Jack DeJohnette (USA) - dob