MŰSORVÁLTOZÁS!

Szabó Dániel Trió -
Kurt Rosenwinkel
Közraktár - Sátor
IX. Közraktár u. 9-11.

szeptember 16., péntek, 21 h

Szabó Dániel a pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában sokirányú (komolyzene, improvizáció, zeneszerzés stb.) képzésben részesül, amelynek köszönhetően rendszeresen lép fel egyéni és kamarazenei formációkban egyaránt. Zongoratanulmányait 4 éves korában kezdi. 2000-ben diplomázik a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén; ugyanebben az évben nyeri meg a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében rendezett, nemzetközi Jas Hennessy Solo Piano Competitiont. Ezt megelőzően a Magyar Rádió Tehetségkutató Jazz Zongoraversenyének megosztott első helyezettje (1998), illetve a vilniusi International Solo Piano Competitionnek (1997) is a győztese. Két év aktív hazai és európai koncertezés után az USA-ban képezi tovább magát: 2002-ben elnyeri a Los Angeles-i Henry Mancini Institute nyári egyetemének teljes körű ösztöndíját, 2003-ban pedig a Fulbright-ösztöndíjat, így posztgraduális tanulmányokat folytathat a bostoni New England Conservatoryn. Itt 2005 májusában diplomázik, Bob Brookmeyer és Danilo Perez növendékeként. A HMI-n és NEC-n töltött időszakban együtt játszik Joe Lovanóval, Maria Schneiderrel, Randy Breckerrel, Peter Erskine-nel, Roy Hargrove-val, Dave Carpenterrel és Vince Mendozával.

Kurt Rosenwinkel 1970-ben született. A bostoni Berklee College of Musicban folytatott tanulmányokat, de megszakította azokat, hogy húszévesen egy másik "iskolában" Gary Burton oldalán szerezhessen tapasztalatokat. Burton volt segítségére abban, hogy New Yorkba költözzön, és számos befutott zenésszel megismerkedhessen. 1992-94 között Paul Motian Electric Bebop Bandjében dolgozott, majd megalapította saját zenekarát. Rosenwinkel folyton kihívásokat kereső muzsikus, akinek dallamvezetése, sajátos líraisága és - szó szerint - éneklő gitárjátéka rendkívül egyénivé és azonnal felismerhetővé teszik játékstílusát, s ennek köszönhetően stúdiózenészként és turnézó muzsikusként is több zenekarba kapott már meghívást. Tehetségét nem kisebb gitárfenomének méltatták, mint John Scofield és Pat Metheny. Debütáló albuma 1996-ban jelent meg. 2000 óta a Verve lemezcég muzsikusa, ahol eddig négy szólólemezt jelentetett meg. Legfrissebb anyaga 2005-ben látott napvilágot Deep Song címmel.

A Kurt Rosenwinkel vendégszereplésével fellépő Szabó Dániel Trió programjában a zenekarvezető-zongorista és a vendégművész szerzeményei lesznek hallhatóak.


www.szabodaniel.com
www.kurtrosenwinkel.com

Kurt Rosenwinkel (USA) - gitár
Szabó Dániel - zongora
Szandai Mátyás - bőgő
Mohay András - dob