Szabados György
Művészetek Palotája -
Fesztivál Színház

IX. Komor Marcell u. 1.

szeptember 18., vasárnap, 20:00

Az improvizatív kortárs zene Európa-szerte ismert alakja 1939-ben született Budapesten. Rendkívüli zenei adottságai, rögtönző zongorajátéka, folytonos kifejező, komponáló kedve már kisgyermekkorában megmutatkoztak. Zenei tanulmányait magánúton végezte. Pályája kezdetén számos nehézséggel találta szembe magát a kor ideológiai szűklátókörűsége miatt, de amikor 1972-ben megnyerte a San Sebastiani Jazzverseny free zenei nagydíját, némileg több megszólalási lehetősége adódott, elsősorban az egyetemeken. Kortárs zenei műhelyt alapított, amelyben tanítványok sorát avatta be az improvizatív kortárs zene világába. Szabados nem egyértelműen jazzmuzsikus: zenéje egy rendkívül dinamikus, a hagyomány és a modernitás értelmében is európai és magyar zene, telve a spontaneitás frissességével és a szellem erejével.

Rendszeresen publikál zenei írásokat. Koncertezett többek közt Roscoe Mitchellel, Anthony Braxtonnal (velük lemezfelvételeket is készített), Peter Kowalddal, Johannes és Connie Bauerrel, Fred van Hove-val, Evan Parkerrel, Jiri Stivinnel, Hans Ludwig Petrowskyval és Vlagyimir Taraszovval. Írt balettet, táncoperát, szertartászenét, egy opust az 1956-os magyar forradalom emlékére, szólózongora- és kamaradarabokat. Kortárs zenei műhelye utódaként létrehozta a MAKUZ (Magyar Királyi Udvari Zenekar) improvizatív társulást, amely elképzeléseinek ensemble jellegű tolmácsolója. Munkássága elismeréséül 1983-ban megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben pedig Magyar Művészetért díjat, valamint életművéért Szabó Gábor-díjat kapott.


Szabados György - zongora

A fesztivál tematikus programjához - A zongora ünnepe - illeszkedően Barabás Márton festő- és szobrászművész "Zongoraátiratok" című kiállításán bemutatott szobraiból tekinthetnek meg egy válogatást a Művészetek Palotájában és a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában.