Paul Bley -
Borbély Mihály Duó

Művészetek Palotája -
Fesztivál Színház

IX. Komor Marcell u. 1.

szeptember 18., vasárnap, 20:00

Paul Bley (1932) Cecil Taylor mellett a legjelentősebb avantgarde zongoristának tekinthető, bár stílusa eltér Taylorétől. 8 évesen kezdett zongorázni, azután 1950-1952 között a Juilliard School növendéke volt. 1953-ban Charlie Parkerrel, majd Charles Mingusszal készített felvételt. Dolgozott Jackie McLean kvintettjével, Chet Bakerrel, és a nem sokkal később megalakuló Ornette Coleman Quartet tagjaival. A '60-as évek elején tagja volt az új Jimmy Giuffre Three-nek. Ekkortájt találkozott első feleségével, az akkor feltörekvő zongoristával, Carla Bleyjel. Saját triójával dolgozott, azt követően pedig Sonny Rollins zenekarával működött. 1964ben alapítója volt a híres Jazz Composers Guildnek. Több lemezfelvételt készített trióival, pár évig az elektronikus hangzással kísérletezett második feleségével, Annette Peacock-kal, majd 1974-ben megalapította Improvising Artists labeljét, melynek kiadványai a Black Saint/Soul Note labeleken jöttek ki újra. Kalandos, mégis rendkívül átgondolt játéka egyedülálló a jazztörténetben.

Az 1956-ban született Borbély Mihály tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta klasszikus klarinét, illetve jazzszaxofon szakon. Pályafutása során eredeti hangszerei a szoprán-, az alt- és a tenorszaxofon mellett különleges népi fúvós hangszerek megszólaltatását is elsajátította. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedett. Európa-szerte fellépett, és számtalan lemez felvételén közreműködött a legkülönbözőbb formációkkal. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Borbély Műhely és a Quartet B elnevezésű zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. 1979 óta aktív zenepedagógus, 1990 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékének tanára. 1988-ban a Karlovy Vary-i Jazzfesztiválon elnyerte a Legjobb szólista díjat, Többször nyert eMeRTon-díjat különböző formációival. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Az improvizáció két ilyen kiváló mesterének találkozása méltó lezárása a MOL Jazz Fesztivál Budapestnek.

www.mihalyborbely.hu

Paul Bley (USA) - zongora
Borbély Mihály - szaxofon

A fesztivál tematikus programjához - A zongora ünnepe - illeszkedően Barabás Márton festő- és szobrászművész "Zongoraátiratok" című kiállításán bemutatott szobraiból tekinthetnek meg egy válogatást a Művészetek Palotájában és a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában.