Jason Moran and
The Bandwagon (USA)
Művészetek Palotája -
Nemzeti Hangversenyterem

IX. Komor Marcell u. 1.

szeptember 14., szerda, 20:00

Jason Moran 1975. január 21-én született a Texas állambeli Houstonban. Hatévesen kezdett zongorázni, de mindaddig nyűg volt számára a gyakorlás, míg nem hallotta Thelonious Monk játékát. Már középiskolás évei alatt megalapította saját kvartettjét, és az iskola big bandjében is játszott, majd a Manhattan School of Musicban képezte magát tovább, ahol példaképe, Jaki Byard tanította 4 éven át. Byardon kívül még olyan újítók is egyengették az útját, mint Muhal Richard Abrams és Andrew Hill. 1997-ben kezdődött Greg Osby altszaxofonossal való együttműködése, mely több fellépést és öt, a Blue Note kiadó számára készített lemezfelvételt eredményezett. Az 1999-ben megjelent debütáló, Soundtrack to Human Motion című albuma óta minden saját felvételét is a Blue Note adta ki, amely nem kis elismerés a fiatal zongorista számára. Ráadásul a CD-t a The New York Times egy újságírója az év lemezének kiáltotta ki.

A Tarus Mateen bőgős és Nasheet Waits dobos által alkotott triója 2000-ben hallatott először magáról a Facing Left című lemezen, mely a JazzTimes magazin kritikusa szerint "máris klasszikus". A következő lemezeit sem kevésbé lelkes kritikákkal illették mérvadó orgánumok. Moran olyan neves muzsikusokkal működött közre, mint Cassandra Wilson, Joe Lovano, Don Byron, Steve Coleman, Lee Konitz, Von Freeman, Ravi Coltrane és Stefon Harris. Alkotói munkájának támogatására megkapta a San Francisco Jazz Festival és a Doris Duke Charitable Foundation rangos ösztöndíjait. 2002-ben újabb elismerés érte: a Cork Jazz Festival neki ítélte a Guinness Rising Star-díjat, a 2003-as Bandwagon című lemez megjelenését követően ismét záporoztak a lelkendező kritikák, Morant "a jazz legprovokatívabb gondolkodójának", társait pedig a "legjobb új ritmusszekciónak" kiáltották ki. A Jazzújságírók Szövetsége szerint Moran volt a 2003-as év "Feltörekvő jazzmuzsikusa", a JazzTimes és a Down Beat magazin is címlapsztorit jelentetett meg vele, előbbi borítóján Joe Lovanóval, míg az utóbbién Andrew Hill-lel volt látható. A Down Beat kritikusi szavazásain három kategóriában is Moran győzött 2003-ban és 2004-ben. Az ifjú jazzsztár maga is tartott előadásokat, kurzusokat elismert intézetekben. Legújabb albuma a Same Mother 2005-ben látott napvilágot, melyen a blues és a jazz kapcsolatának esszenciáját tárja fel. A Playboy magazin által idén alapított "Az év jazz-zenésze" díj első kitüntetettje Jason Moran lett.

Moran gondolkodásában, előadásmódjában és kompozícióiban a hagyománytisztelet, illetve a jazz még fel nem fedezett birodalmainak bebarangolása iránti vágy egyaránt megmutatkozik. A mai jazz egyik legünnepeltebb tehetségének és triójának első magyarországi fellépése várhatóan nemcsak a Fesztivál egyik kiemelkedő mozzanata lesz - a jazz egy olyan új csapásirányának képviselőit hallhatjuk végre élőben, amelyből eddig csak elvétve kaphatott ízelítőt az itthoni közönség.

www.jasonmoran.com

Jason Moran - zongora
Tarus Mateen - bőgő
Nasheet Waits - dob

A fesztivál tematikus programjához - A zongora ünnepe - illeszkedően Barabás Márton festő- és szobrászművész "Zongoraátiratok" című kiállításán bemutatott szobraiból tekinthetnek meg egy válogatást a Művészetek Palotájában és a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában.