Monio Mania
Lemezbemutató koncert
Közraktár - Sátor
IX. Közraktár u. 9-11.

szeptember 17., szombat, 22:00

Kisgyermekként Christophe Monniot a trombitával ismerkedett, később klasszikus szaxofont tanult, majd felsőfokú zenei tanulmányok és diplomák következtek: 1995-ben, a Rouen-i egyetem zenetudományi licenciátusának megszerzése után a Conservatoire Supérieur de Musique de Paris jazz tanszékén képezi magát tovább, ahol abban a szerencsében van része, hogy François Janneau-tól és J. F. Jenny-Clark-tól tanulhat, és részt vehet Ornette Colleman és Roy Haynes mesterkurzusain. 1998-ban egyhangúlag Monniot-nak ítélik a jazz tanszék első díjas diplomáját, és ugyanazzal a lendülettel elviszi a la Défense-i országos jazzverseny legjobb szólistájának járó díját is.

Tanulmányaival párhuzamosan 1995-ben Denis Charolles-lal megalakítja a La Campagnie des Musiques a Ouir-t, melyben a folyton változó muzsika állandó figyelemmegosztásra készteti a zenészeket, s így Monniot is még több tapasztalatot szerez a spontán, improvizatív játékban. A muzsikálás mellett zeneszerzéssel és kompozíciók átdolgozásával foglalkozik, bővíti összhangzattani és az ellenponttal kapcsolatos ismereteit. Az őt érő hatásokból - a musette mulatságoktól Duke Ellingtonon át Ligetiig - mindent magába szív, főleg a népszerű zenét.

Christophe Monniot játszott Patrice Caratinivel a Le POM elnevezésű zenekarban, Daniel Humairrel a Jazz Ensemble-ban, Antoine Hervével és Big Band-jével, valamint Fred Palemmel és a Sacre du Tympával is. A '90-es évek végén készen áll saját együttese, a Monio Mania megalakítására 5, nagyon különböző zenei horizontok felől érkező művésszel, akik közt két magyar muzsikust is találunk: a Budapesten született, de Franciaországban élő Spányi Emil zongoristát, aki már a zenekar alapításánál is jelen volt, illetve az RTQ Vonósnégyes vezetőjét és elsőhegedűsét, Bujtor Balázst.


Christophe Monniot (FR) - szoprán-, alt- és basszusszaxofon, csövek, ének és különféle tárgyak
Denis Charolles (FR) - dob, ének, különféle tárgyak
Manu Codjia (FR) - gitár
Marc Ducret (FR) - gitár
Spányi Emil - zongora, szintetizátor
Cécile Daroux (FR) - fuvola

közreműködik: Bujtor Balázs - hegedű