Kaltenecker Trió
Közraktár - Sátor
IX. Közraktár u. 9-11.

szeptember 16., péntek, 20:00

A Kaltenecker Trió 1997 elején mutatkozott be a jelenlegi formációval. Egyéni hangvételével hamar felhívta magára a közönség figyelmét. A trió Kaltenecker Zsolt szerzeményeit adja elő, amelyek jellemző alkotóelemei: a XX. század végének harmóniavilága, a polimetria/poliritmia, az érthető dallamívek és a fiatalos dinamizmus. A szerző mindig a hangulatok legtökéletesebb kifejezését tartotta az elsődleges szempontnak, amelyből a humor sem hiányozhat. A trió hangzásvilágát a standardszerű formába ágyazott karakteres témák és a modern improvizációs technikák határozzák meg. Az együttes tagjai a jazzen kívül más zenei stílusokat is behatóan tanulmányoztak, s ezen stílusjegyek érzékeny megjelenítése különleges atmoszférát hoz létre zenéjükben.

Az 1970-ben született Kaltenecker Zsolt nyolcévesen kezdett zongorázni. 1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-zongora szakán. 1996 őszén New Yorkban Jaki Byardnál tanult magánúton. 1999-ben megjelent Songs from the 20th Century című albuma az Év Jazzlemeze díjat kapta. 2002 óta egyre többet játszik elektronikus hangszereken. Új utakat keres, hogy kitörjön a hagyományos zongorás trió adta korlátok közül. 2000 óta Kaltenecker lemezei Japánban is megjelennek.

Papesch Péter 1973-ban született Kecskeméten. Meglepő módon csak 20 éves korában kezdett basszusgitározni autodidaktaként. Játékára nagy hatást gyakorolt Jaco Pastorius, Stanley Clarke, Victor Wooten és Gary Willis művészete.

Az 1978-as születésű Borlai Gergő az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar dobos, tagja volt számos kiváló magyar jazz- és rockmuzsikus zenekarának. 12 éves kora óta ír dalokat, 1995-ben írta meg első lemezének anyagát, melyet a BMG adott ki 1998-ban "17" címmel. 2001 márciusában megalakította saját instrumentális zenekarát European Mantra néven. Második szólólemeze 2004-ben jelent meg, melynek címe Sausage.

www.kalteneckertrio.com

Kaltenecker Zsolt - zongora, szintetizátor
Papesch Péter - basszusgitár
Borlai Gergő - dob