Budapest Jazz Orchestra -
Jasper van't Hof

Művészetek Palotája -
Nemzeti Hangversenyterem

IX. Komor Marcell u. 1.

szeptember 14., szerda, 20:00

A Budapest Jazz Orchestra 1998-ban alakult Magyarország egyetlen professzionális big bandjeként. Céljuk egy minél szélesebb réteghez eljuttatni a big band zenét, ezért repertoárjukban éppúgy helyet kapnak a műfajt népszerűsítő, közismert, könnyen befogadható darabok, mint a nehezebben érthetőek. Gazdag repertoárjuk átfogja a big band-történelem egészét: Duke Ellington korai kompozícióitól Benny Goodman, Glenn Miller és a big band-korszak többi szerzőjének művein át egészen az olyan kortárs zeneszerzők darabjaiig, mint Thad Jones vagy Charles Mingus. 2001-ben jelent meg első albumuk a BMC Recordsnál Budapest Jazz Suite címmel, amelyen vendégszólistájuk Butch Lacy volt. 2002-ben Big band legendák című dupla CD-jükkel foglalták össze a big band történetének fontos állomásait, majd 2003-ban ismét a BMC Recordsnál jelentették meg Human Circle - A vándor című lemezüket, melyen Fekete-Kovács Kornél nagyívű szerzeménye hallható, a vendégszólista pedig a világhírű szaxofonos, Dave Liebman. 2003 októberében a kiváló dobossal, Peter Erskine-nel adtak nagy sikerű koncertet. 2004-ben Eötvös Péter Paris Dakar című kompozícióját adták elő a Cannes-i MIDEM-en.

Jasper van't Hof 1947-ben született Enschedében, Hollandiában. Szülei is professzionális zezészek voltak, ő 5 évesen kezdett zongorázni. Mindössze 19 éves volt, amikor már jazzfesztiválokon szerepelt. Toto Blankéval megalapította az Association P.C.-t, s ez az új utakon járó zenekar hozott számára nemzetközi elismerést. Az 1970-es években létrehozta a Pork Pie elnevezésű formációt Philip Catherine-nel, Charlie Marianóval, J. F. Jenny Clarkkal és Aldo Romanóval, mellyel jelentős sikereket értek el. Tagja volt még az Eyeball együttesnek, a Netherlands Quartetnek és ugyancsak alapító tagja volt a Pili Pili-nek, amely 1985-ös megalakulása óta több koncertturnén vett részt és egy tucatnál is több lemezt készített. Nemcsak jazz-combókkal, hanem szimfonikus zenekarokkal is koncertezett, köztük a Rotterdam Philharmonic Orchestrával, az NDR Philharmonic Orchestrával és a hágai Residentie Orkesttel. Hazájában és szerte a világon több díjjal ismerték el művészetét. Játékára jellemző egyfajta romantikus megközelítése a jazznek, de invenciógazdagsága, egyedi zenei elgondolásai miatt mégis nehezen kategorizálható.

www.bjo.hu
www.jaspervanthof.com

Jasper van't Hof (NL) - zongora
Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt, altkürt, karmester
Csejtey Ákos - altszaxofon
Kollmann Gábor - altszaxofon
Zana Zoltán - tenorszaxofon
Zsári Tamás - tenorszaxofon
Varga György - baritonszaxofon
Puskás Csaba - trombita
Ducsai Szabolcs - trombita
Hámori János - trombita
Gráf Ádám - trombita
Schreck Ferenc - harsona
Almási Attila - harsona
Skerletz Gábor - harsona
Nagy Viktor Dániel - basszusharsona
Oláh Szabolcs - gitár
Neumann Balázs - zongora
Hárs Viktor - bőgő
Berdisz Tamás - dob

A fesztivál tematikus programjához - A zongora ünnepe - illeszkedően Barabás Márton festő- és szobrászművész "Zongoraátiratok" című kiállításán bemutatott szobraiból tekinthetnek meg egy válogatást a Művészetek Palotájában és a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában.