BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Fülep Márk, Szokolay Dongó Balázs és Dés András improvizációs estje
2012
december
21
Budaörs
Evangelikus templom
2012. december 21. 19:00-20:35
Budaörsi Evangélikus templom
Budaörs, Szabadság u. 75.

2012. december 21-én, pénteken 19 órától az Evangélikus templomban, a Budaörsi Advent részeként ad koncertet Fülep Márk fuvolaművész. A műsor első felében Antonio Vivaldi örökérvényű muzsikájában, ?Az éjszaka? és ?A tél? népszerű versenyművek fagyos telet megfestő programzenéiben gyönyörködhetünk. A fuvola hangjaira építkező átirat egyben ősbemutató is, a szólista Fülep Márk, csembalón közreműködik Óhidiné Pál Judit.

Endreffy Géza evangélikus lelkész úr elmélkedése után a műsor karácsonyt idéző második felében Balterer Zsófia és Varga Júlia a Budaörsi Passió Angyali üdvözlete jelenetét varázsolják elénk ? alighanem eddig példátlan módon, koncert keretében.

Az est további részét ősi magyar karácsonyi énekek improvizációs impressziói ölelik körül, amelyekben az énekeket a maguk szépségében (az évszázados hagyomány érlelte népdalok Bárdos, Farkas, Koloss, Fülep, stb. feldolgozásában) megszólaltató együttes, az énekes Varga Júlia és Veréb Csenge növendékek és egy táncfeldolgozásban közreműködő Varasdy Dávid mellett az est főszereplői Szokolay Dongó Balázs és Dés András lesznek.


Műsor:

1. Antonio VIVALDI: g-moll "Az éjszaka" fuvolaverseny

2. Antonio VIVALDI: A négy évszak: A tél

3. Endreffy Géza lelkész úr karácsonyi elmélkedése

4. Angyali üdvözlet (Jelenet a Budaörsi Passióból. Szöveg: Bató Géza)

5. Ősi magyar karácsonyi énekek (improvizációkkal, énekkel, magyar népzenei párhuzamokkal)


Közreműködik:

Fülep Márk - fuvola (állami Yamaha), altfuvola, népi hangszerek, orgona

Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, furulyák, tárogató, duda, fujara, tilinkó, stb.

Dés András
- ütőhangszerek

Óhidiné Pál Judit - csembaló

Varasdy Dávid - marimba

Balterer Zsófia, Varga Júlia, Veréb Csenge (a Budaörsi Passió résztvevői)

Fuvolaegyüttes:

Varga Katalin, Molnár Boglárka, Kiss Ágnes, Szíjártó Zsófia, Tóth Szonja, Welker Tünde, Borosnyay Renka, Kelló Dóra, Gödölléné Heim Anna


Valamennyi mű Fülep Márk hangszerelése.

A hangversenyről a Duna Televízió felvételt készít.


További információ:


www.fulepmark.hu
Fülep Márk 1977-ben született Miskolcon. Nyolcgyermekes családban nőtt fel, közülük hárman lettek muzsikusok. Zenei tanulmányait alapfokon Doma Istvánnénál kezdte furulyán, majd fuvolázni Cserfalviné Ferenczi Katalinnál tanult. Középiskolában Rácz János és Siklósi Tamás növendékeként végezte zenei tanulmányait. Országos rajzpályázatot, népdaléneklési versenyeket nyert, fuvolatanulmányai kezdetétől koncertezik. Kitűnő zenei érettségit követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Prőhle Henriknél tanult, ahol 2000-ben Summa Cum Laude diplomázott.

Valamennyi nagy magyar fuvolás mestertől tanult, részt vett Adorján András, Bálint János, Csalog Benedek, Csetényi Gyula, Drahos Béla, Gyöngyössy Zoltán, Ittzés Gergely, Matuz István, Walter Auer, Mario Caroli, Irena Grafenauer, Michael - Martin Kofler, Alain Marion, Auréle Nicolet, Paula Robison, Yossi Arnheim mesterkurzusain.

2002-ben VII. Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen I. díjat és különdíjat nyert, 2003-ban a 38. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen a középdöntőbe jutott. 2004-ben a Magyar Fuvolás Társaság elnökségi tagnak választotta. 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat.

A klasszikus fuvolairodalom teljes repertoárjának megszólaltatása mellett fontosnak tartja a magyar népzene hagyományának ápolását. Fuvolaművészként egyedülálló, hogy ? az amúgy is tág horizontú repertoárja mellett ? magyar népzenével is foglalkozik.

Hangszerének lehetőségeit a különböző zenei stílusokban kutatja: a barokk díszítéstechnika, a modern megfúvási módok, improvizált kadenciák, népi hangszerek egyaránt foglalkoztatják. Koncertjein gyakran többféle fuvolán játszik, ő adta hazánkban az első önálló altfuvola estet. Alkalmazza a körkörös légzéstechnikát. Fontosnak tartja a kortárs zenékre való nyitottságot, több szerző (Faragó Béla, Gyöngyössy Zoltán, Horváth Balázs, Pintér Gyula, Sugár Miklós, stb.) komponált számára művet. Dolgozik az EAR és a Marcato Együttesekkel. Állandó zongoraművész kamarapartnere Gábor József.

Sugár Mikós kezdeményezésére jött létre az EAR Együttes A magyar népi hangszerek az elektronikában c. programja, amely kitűnő alkalom volt arra, hogy Fülep Márk népi hangszereken való jártassága és a kortárs zeneszerzők magyar népzene alkalmazására való törekvése összhangra találjon. A Magyar motívumok című klasszikus-, nép- és jazz zenét átölelő eklektikus műsorával (2011, MÜPA) komoly elismerést váltott ki a különböző szakmai plénumok előtt.

Mindeközben egyre rangosabb helyszíneken koncertezik itthon és külföldön: szólóesteket adott Kanadában, Indiában (Kodály-év), Oroszországban (Liszt-év). Játékát több alkalommal rögzítette a Magyar Rádió és a Magyar Televízió.

Tanított a nyíregyházi Művészeti Középiskolában és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint a sárospataki Crescendo Akadémián. 2000 óta tanít a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskolában, ahol fuvolaegyüttest alapított. Mindemellett hangszereléssel, átiratok készítésével, időnként publikálással foglalkozik, vezényel egy ifjúsági musicalt és népszerű zenei szervező.Szokolay Dongó Balázs
gyermekéveit Dél-kelet Magyarországon, Tótkomlóson töltötte. Mezőgazdasági majd rajzpedagógiai tanulmányok után kezdett a zenével foglalkozni. Kezdetben bluest, később népzenét játszott dudán, furulyán és szaxofonon. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói elsősorban a jazz műfajában, és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. 1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 1990 és 2000 között több zenekarban is játszott, mint például: Kündü, Magyar Dudazenekar, Békés Banda, Vasmalom. Napjainkig meghatározó az a műhelymunka, melyet a jazz és népzene határmezsgyéjén alkotó zenekar, a Dél-alföldi Szaxofonegyüttesben folytat. Saját együttese a Dongó és Barátai zenekar. Rendszeresen koncertezik a Téka, a Vujicsics, a Makám, a Dél-alföldi, a Csík és a Vízöntő zenekarokkal. 2003-tól az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára.Dés András 7 évesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. Érdeklődése a középiskolában fokozatosan a különböző népzenékben használatos hangszerek felé fordult. Congákon és bongón kezdte, majd miután egy iskolai zenekarral szefárd zsidó népzenét játszottak, megismerte a közel-keleti ütőhangszerek világát. Ma már fő hangszereinek a keretes dobokat (riq, bodhran), a kannát (magyar cigány ütőhangszer) és a darboukkát tartja. Elsősorban jazzhez közelálló improvizatív zenét játszik (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet), de olyan kísérleti, a népzenét az elektromos modern műfajokkal keverő produkcióban is szerepel mint a Juhász Miczura Mónika nevével fémjelzett Mitsoura. Különösen büszke arra hogy 2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music For New York c. szerzeményének felvételén.

Fontosabb koncertek, fellépések:

- Makám & Lovász Irén: Zeneakadémia, Bukarest
- Bosambo & Oleg Kiryev: Moszkvai és Ufai Jazz Fesztivál, Oroszország, Baskíria
- Kaltenecker Zsolt: Polickai Jazz Fesztivál, Csehország
- Kaltenecker, Papesch & Dés: Schnittpunkte Fesztivál, Ausztria
- Kalisz Jazz Zongora Fesztivál, Lengyelország
- Balázs Elemér Group: Berlin, London Jazz Festival, Skopje Jazz Festival
- Budapest Jazz Orchestra: Zeneakadémia és Operaház, Budapest
- Dés László - Snétberger Ferenc: Zeneakadémia

Ezen kívül folyamatos szereplője a hazai zenei eseményeknek, részt vett többek között a Sziget Fesztiválon, Kapolcson a Művészetek Völgyében, a Balatonboglári Jazz- & Borfesztiválon, a Ceglédi, a Cserfői, az Esztergomi és a Debreceni Fesztiválokon.

[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
A barokk csellóirodalom gyöngyszemei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek