BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek | Szabó István: Apa - Egy hit naplója
2021
október
13
BMC
Könyvtár

2021. október 13. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8."Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk októberi állomásán a nemrég elhunyt Gonda Jánosra emlékezünk, aki amellett, hogy kiváló jazz-zongorista és kiemelkedő jelentőségű zenepedagógus volt, számos jelentős filmhez is komponált zenét. Az esten Zipernovszky Kornél újságíró, szerkesztő, jazzkritikus lesz a vendégünk.


Apa - Egy hit naplója

magyar fildráma, 1966, 98 perc


rendező: Szabó István

forgatókönyvíró: Szabó István, Herskó János

operatőr: Sára Sándor

vágó: Rózsa János

jelmeztervező: Mialkovszky Erzsébet

producer: Hranitzky Tibor

zeneszerző: Gonda János


szereplők: Bálint András, Gábor Miklós, Erdélyi Dániel, Tolnay Klári, Sólyom Kati, Ráthonyi Zsuzsa, Békés Rita, Halász Judit, Huszti Péter, Kozák András


Takó doktor 1945-ben, Budapest ostromakor vesztette életét. Kisfia igen kevés személyes élményre emlékszik vele kapcsolatban, de használati tárgyaira, a bőrkabátra, szemüvegre, órára féltő gonddal vigyáz. A kisdiák képzeletében az apa lassanként legendás alakká nő, akinek tetteit mindig újabb élménnyel gazdagítja, színezi. A fiatalemberré serdült Takót még mindig az apa hősiességében való hite segíti át az akadályokon. Egyetemi évfolyamtársával, Annival kezdődő kapcsolata készteti végül arra, hogy véget vessen a legendának. Belátja, hogy saját harcait magának kell megvívnia...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég: Zipernovszky Kornél, újságíró, szerkesztő, jazzkritikus

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A járványhelyzet miatt szükséges elővigyázatosságból a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni.

Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu e-mail címen, 2021. október 13-án 12 óráig lehet.


Info:
bmc.hu

[vl]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Klasszikus Puzzle - Szabdi 40 / 3.
Óbudai Társaskör
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek