BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Mezei Szilárd - Márkos Albert duó
2019
szeptember
13
BMC
Könyvtár
2019. szeptember 13. 18:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.Mezei Szilárd és Márkos Albert duója több mint 17 éve létezik, teljesen szabad, spontán improvizációra épülő zenét játszanak. Mindketten részt vettek és részt vesznek Márkos és Mezei különböző, nagyobb formációiban, mindketten aktív színházi zeneszerzők, régi, nagyon jó barátok. Eddig három duó CD-jük jelent meg: Korom (Creative Sources, 2008), Dér (Bandcamp, 2016), Köd (FMR, 2018).

A zentai születésű Mezei Szilárd mint hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző különböző felállású zenekaraival (duótól nonettig) kortárs improvizatív zenét játszik, elsősorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is. Kobzon és oudon játszik eredeti népzenét, illetve népzenéhez kötődő improvizatív zenét. Előadóként és résztvevőként közreműködött több improvizatív zenei műhelyben, illetve személyiségfejlesztő kurzus intuitív zenei részlegének munkájában is. Jelenleg a Mezei Szilárd Triót, a Mezei Szilárd Quintettet / Sexttetet, illetve a Mezei Szilárd Ensemble-t vezeti, ezen kívül közreműködik több improvizatív-zenei formációban.

Márkos Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. Ötévesen kezdett hegedülni, nyolcéves korában áttért a csellóra. A Kolozsvári Zeneiskolába, majd a Zeneakadémiára járt, utóbbit a másodév végén elhagyta. A Marosvásárhelyi és a Kolozsvári Szimfonikus Zenekarban is dolgozott, tagja volt a Concordia Kamarazenekarnak. 1993-ban Budapestre költözött. Zeneszerzőként eddig egy albuma jelent meg a BMC gondozásában, Hang hangba hull és hangot kerget címmel (BMC CD 197). Zenészként leginkább az improvizáció, a szabadimprovizáció és az instant kompozíció érdekli.


A belépés díjtalan!


További információ:

https://bmc.hu[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Central European String Quartet - II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny
Bloomsday in Budapest zeneszerzői pályázat 2020
Bach 335 | Bach-(fél)nap Fazekas Gergellyel
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek