BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Budapesti moziestek - Gothár Péter: Megáll az idő
2019
január
16
BMC
Könyvtár
2019. január 16. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk januári állomásán Gothár Péter 1982-es klasszikusát, a Megáll az idő-t vetítjük. Vendégünk lesz a film zenéjének szerzője, Selmeczi György.


MEGÁLL AZ IDŐ


magyar filmdráma, 1982, 96 perc


Rendező:

Gothár Péter


Forgatókönyv:

Bereményi Géza, Gothár Péter, Kelecsenyi László


Operatőr:

Koltai Lajos


Vágó:


Nagy Mária


Szereplők:

Znamenák István, Pauer Henrik, Sőth Sándor, Iván Anikó, Kakassy Ági, Hetényi Pál, Őze Lajos, Rajhona Ádám, Jordán Tamás


Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.


Vendég:

Selmeczi György - zeneszerző


A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. január 16-án 12 óráig lehet.


További információ:

https://bmc.hu

[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Eötvös Péter: Az Aranysárkány (Magyarországi bemutató)
Nemzeti Színház
Zenetanári továbbképzés - Szakmai nap
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek