BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Hírek
Vissza a hírekhez
Zeneterápiás Klub - Központi idegrendszeri sérültek rehabilitációja zeneterápiával
2018
május
17
BMC
Könyvtár
2018. május 17. 19:00
Budapest Music Center - Könyvtár
1093 Budapest, Mátyás utca 8.Neurofiziológiai és neuromorfológiai vizsgálatok eredményei is mutatják, hogy a zene az agyféltekék optimális, kiegyensúlyozott aktivizálása révén hasznos transzferhatásokat indukál, emocionális hatásai révén memóriafejlesztő hatással rendelkezik, továbbá az idegrendszer jutalmazó rendszerén keresztül érzelmi többletet is nyújt. Az utóbbi években az agykutatás a zene terápiás alkalmazhatóságának is egyre nagyobb figyelmet szentel, és a központi idegrendszeri sérültek rehabilitációja során igénybe vehető segítségét is igyekszik feltárni.

A Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán főként központi idegrendszeri sérült és égési sérült gyermekek komplex rehabilitációja történik, melynek kiemelten fontos részét képezik a csoportos zeneterápiás foglalkozások. A mozgásukban és beszédükben akadályozott gyermekek aktuális állapotát és potenciális fejleszthetőségét figyelembe véve a foglalkozások során elsősorban a zenei fejlesztés kognitív transzferhatásait igyekeznek kihasználni (figyelem, memória, végrehajtó funkciók, mozgáskoordináció stb. fejlesztése).

A 2018 májusi Zeneterápiás klub vendégei Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, énekes és Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, az MRE Bethesda Gyermekkórház Gyermekrehabilitációs Osztály zeneterápiás csoportjainak vezetői. Csoportjaikon a legújabb kutatási eredményekre támaszkodva állítják össze a gyermekek képességeinek megfelelő játékos „feladatokat”, melyek segítségével a ritmustréning, a kontrollélmény megszerzése, és az önkifejezés révén leküzdhetik a kommunikációra való képtelenséget. A foglalkozásoknak köszönhetően a gyermekekben csökken a mozgásképtelenség okozta elszigeteltség érzése, és a csoporthoz tartozás örömteli élményét is megtapasztalhatják.

A Zeneterápiás szakmai klub zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye.


A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!


A Zeneterápiás Klub házigazdái:

Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra
A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
További információ:

https://bmc.hu


[kr]
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Zeneterápiás klub│A zene biztonsága a traumakezelésben
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek