Zenemű-adatbázis

Ez a BMC Zenemű-adatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneszerzők műveivel kapcsolatos információt tartalmaz.

A mű címe

A gyermek Narayan


Zeneszerző

Eredeti / magyar cím
A gyermek Narayan
Idegen nyelvű / angol cím
Narayan the Child
Ajánlás
"I dedicate it to Gergő Ittzés and Péter Nagy"
A mű keletkezési éve
2009

Típus
Live and prerecorded music
Előadók száma
3
Előadói apparátus
fl., pf., perc., sampler, delay processor
Időtartam
10 perc

Tételek, részek
1. Vivace capricciosoe molto espressivo 2. (Quarter note = 55)

Bemutató
29 May 2010, Művészetek és Irodalom Háza (House of Arts and Literature), Pécs, Hungary; Gergely Matuz (flute), István Szakács (piano)
Kottakiadó / Forrás
MS
1 perces minta
1 A Gyermek Narayan (duó verzió)
Megjegyzések, további info
Live chamber and electronic music (sampler, delay processor) with dance accompaniment

A mű hangkészlete komplementer technikával a két hangszer között oszlik meg, vagyis egymás között pergetik le a 12 hangot [de nem mindig következetesen, vagyis marad egy- két "kieső hang", amit rotációs módszerrel pörgetnek tovább, mint a párkák a rokkát. Az előbbi mondatok szeriális technikára engednek következtetni, de a variáló elv és a rotációs módszer sokkal inkább a németalföldi polifon mestereket idézi meg. A darab hangszín felrakása, árnyalatai helyenként Messiaen színkeverését juttatja eszünkbe. A két hangszerhez színező elemként ütőhangszerek is társulnak (amelyek, ha nem megfelelő a terem adottsága, nyugodtan elhagyhatóak). A zongora majd mindvégig kísér, rövid részleteket vesz át a fuvola dallamából, ekkor a "főszereplő" dallamvonala felé kerül. A zongora Náráyán tudatát és annak leképzését, a környezetet jeleníti meg, ahogy Ravan királyságába a Kali- yugába álmodja magát. A fuvola Náráyán hat hangos setjét szólaltatja meg kisebb intermezzókkal dúsítva az első tételrészben. A különféle formarészekben ez folyton transzformálódik, illetve újabb és újabb hangokkal és motívumrészletekkel bővül. A zongora Ravan kilenc hangos sejtjét játsza le és ezzel adja tudtunkra mindig, hogy Náráyán a vaskori öreg világban bolyong álmában, ahol folyton- folyvást bánattal, gyötrelemmel találja szembe magát. Sorra jelennek meg neki egyre degradálódottabb inkarnációi...