BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Viadana Kamarakórus
Név: Viadana Kamarakórus
Alakulás éve: 1997
Link: www.viadana.hu
 
A kórus 1997 novemberében alakult, és 1999 augusztusáig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működött. 1999. szeptember elsejétől változatlan felállásban és profillal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusaként működik tovább.

Az 1998-as Fejér Megyei Diáknapokon a zsűri különdíját nyerte el az együttes, majd május 1-jén a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken a „Kamarakórus” kategória Fődíját kapta a kórus. 1999. december 4-én az együttes minősítő hangversenyt adott a dunaújvárosi evangélikus templomban, ahol Fesztiválkórus minősítést kaptak.

A Viadana Kamarakórus a galántai Kodály Zoltán Daloskör meghívására 3 koncertet adott a Felvidéken. 2000. augusztus 20-án szentmise keretében szólaltatta meg a kórus Palestrina Missa Brevis című művét. Decemberben a budapesti Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen 3. helyezést ért el, és megkapta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Különdíját.

2001 januárjában különleges előadáson működtek közre: a Palestrina-mise tételei között Bánffy György Kossuth díjas Érdemes és Kiváló művész Balassi Bálint istenes verseit tolmácsolta. Májusban Fekete Veronika Liszt-díjas opera-énekesnővel és Pfeiffer Gyula zongoraművésszel, a Magyar Állami Operaház karmesterével dolgoztak közösen. Decemberben két kiváló művésszel is szerepeltek: Lukács Éva és Csavlek Etelka Liszt-díjas, Érdemes művész is fellépett a Viadanával.

2002. május 24-28-ig a kórus ciprusi utazáson vett részt, ahol egyedüli magyarországi meghívottként szerepelt az I. Limassoli Nemzetközi Kórusfesztiválon. Nyáron részt vettek a Művészetek Völgye fesztiválon. Novemberben Erdélyben a Háromszék Kamarakórus Fesztiválon szerepeltek, valamint nagyszabású koncerttel ünnepelték az együttes fennállásának 5. évfordulóját.

2003. április 5-én a dunaújvárosi evangélikus templomban önálló minősítő hangversenyen "felsőbb osztályba léphetett" az együttes: a szakmai zsűri ugyanis "Hangversenykórus" minősítéssel jutalmazta a kórust. Május 29-től június 1-jéig a XIV. Nemzetközi IDOCO Kórusfesztiválon szerepeltek Linzben. A fesztivál legfontosabb eseménye a Bruckner-Schollum Kórusverseny volt, melyen Ezüst Diplomát szereztek.

2004 júliusában "Szent és profán" címmel koncerteztek Pfeiffer Gyula orgonaművésszel. A koncert egyházzenei részének fókuszában Mozart és Liszt motettái álltak, a világi blokkban pedig reneszánsz madrigálok mellett Bárdos terjedelmes és ritkán hallható 2. népdalrapszódiája szólalt meg.

2005. január 29-én a Bartók Rádió Kóruspódiuma hangfelvételt készített az együttessel, Mozart De profundis című motettáját elsőként rögzítette a rádió. 2005 augusztusában a kórus részt vett a Seprődi János Kórusszövetség kamarakórus-fesztiválján. Ezután 1 hetet töltöttek Skandináviában, ahol Finnországban és Svédországban is koncerteztek.

2006 nyarán ismét Alandon járt az együttes, Henryk Gwardak világhírű orgonaművész ugyanis őket kérte fel a 32. Alandi Nemzetközi Orgonafesztivál nyitóhangversenyének megtartására. A koncert fókuszában Baráth Bálint "a Viadana hangjaira" komponált nagyszabású orgonakíséretes motettája állt. 2006. november 25-én kiemelkedő szakmai- és közönségsikert arattak Énekes István rendező-koreográfus táncszínházi estjén: az Úton Bartókkal című előadást a bemutató óta láthatta a Nemzeti Táncszínház és az egri Gárdonyi Géza Színház közönsége is.

2007. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a Viadana Kamarakórus Pro Cultura Intercisae-díjban részesült. 2007. december 1-jén az együttes tízéves jubileumán ünnepi koncertet adott, melynek keretében kortárs oratórium ősbemutatója is megszólalt. Baráth Bálint Hutvágner Éva költőnő hosszúversére komponált Atlantiszi énekek című művét – többek között – a kitűnő vonósnégyes, az Accord Quartet közreműködésével mutatták be. A hangverseny végén az együttes átvehette a KÓTA elismerő oklevelét.

2009. április 7-én a XII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen Arany diplomát kapotak. 2010. október 9-én Kodály Zoltán: Első áldozás című kórusművének tolmácsolásáért a kórus elnyerte a II. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját.

2010. májusában a SZIMNIA kortárs zenei műhellyel közösen rendeztek egy segélykoncertet a súlyos anyagi problémákkal küzdő dunaújvárosi KMI-nek. A műhely szerzőinek darabjait Détári Anna fuvolaművész szólaltatta meg.

2011-ben négy koncertből álló bérletsorozatot hirdettek, melynek első hangversenyét 2011. április 3-án tartották a dunaújvárosi evangélikus templomban. 2011. április 19-26. között harmadjára utaztak a finnországi Aland-szigetekre. Három koncertet adtak a mariehamni Szt. Görans-templomban. Április 22-én, nagypénteken Liszt Via crucis című művét adták elő, nagyszombat éjszakáján istentisztelet keretében szólaltatták meg Gabrieli, Kocsár, Viadana és Bárdos műveit, húsvét hétfőn pedig Vivaldi Gloriája mellett a 300 éve született Mondonville Dominus Regnavit című nagymotettát adták elő helyi muzsikusok közreműködésével. 2011. szeptember 24-én Dunaújváros várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából adtak koncertet a Bartók Kamaraszínház aulájában, ahol dunaújvárosi kötődésű szerzők (Ujházy Krisztina, Nagy Ákos, Balogh Zoltán, Baráth Bálint) darabjait adták elő.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Dömötör Johanna és Simon Dávid - Fuvola Mesterkurzus Budapest
Könyvtár
Modern Walpurgis-éji álom - Mendelssohn Oktettje Rubin Eszter szövegeivel
Könyvtár
Harcsa Veronika - Razvaljajeva Anasztázia: Debussy dalok újragondolva
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek