BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szecsődi Irén
Név: Szecsődi Irén
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1917
Hangszer: ének - szoprán
 
1917. június 6., Budapest – 2001. június 20., Budapest (Eredeti neve: Sitzwohl)

Az egyik legszebb hangú magyar lírai szoprán volt. Tanulmányait a Zeneakadémián dr. Molnár Imre irányításával végezte 1941-1947 között.

Az Operaházban 1948-ban mutatkozott be, mint A varázsfuvola Első hölgye. Magas regiszterének világos, csengő, tiszta fényével már pályája kezdetén magával ragadta a közönséget. Egyéniségének bája, hangjának nemes csengése magas fokú stíluskészséggel és szerepformálással párosult. Hamarosan a színház egyik vezető művésze lett.

Különösen Puccini operáiban aratott nagy sikereket, első rangú Cso-cso-szán (Pillangókisasszony), Mimi és Musette (Bohémélet), Liú (Turandot) és Lauretta (Gianni Schicchi) volt, de maradandó élményt nyújtott Violetta (Traviata), Micaela (Carmen), Szulamit (Sába királynője), Margit (Faust), Melinda (Bánk bán), Pamina (A varázsfuvola), Zerlina (Don Giovanni), Császárné (Háry János), A lány (Székely fonó), Euridiké (Orfeusz) és Antónia (Hoffmann meséi) szerepében is.

Oratórium- és hangversenyénekesként is gyakran fellépett, többek között Liszt, Kodály és Verdi műveiben, valamint részese volt kortárs művek bemutatóinak is, így Sugár Rezső Hunyadi – hősi énekének és Szokolay Sándor Vérnászának.

Az énekléstől 1972-ben vonult vissza.

Díjak, kitüntetések:
1952 és 1959 Liszt-díj
1967 Érdemes Művész
1990 Az Operaház örökös tagja cím
Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztkeresztje
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek