BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kónya István
Név: Kónya István
Születési hely: Nagykanizsa
Hangszer: lant
Link: www.lant.hu
 
A szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1985-ben szerzett történelem-ének tanári diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán gitártanulmányokat folytatott Tokos Zoltánnál. 1989-1994 között a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik (1994). Kamarazenei diplomáját 1996-ban szerezte. Közben mesterkurzusokon vett részt Nigel North-nál és Stephen Stubbs-nál. 1993 óta Magyarországon maga is tart hangszeres kurzusokat, így 1996 és 98 között a nyári szombathelyi Régizene Fesztiválon, amelynek ebben az időszakban művészeti igazgatója is volt.
Szólistaként és kamarazenészként számos magyar kastélyban adott hangversenyt, bejárta Európát, számos lemez-, valamint rádiós és televíziós felvételt készített. Első önálló albuma, a Háromévszázad lantzenéje című után, második lemezét Weiss: Lute Suites címmel 2002-ben jelentette meg. Számos nemzetközi fesztiválon vett részt fontos zenekarok tagjaként, így a Capella Leopoldinával, az Armonico Tributo Austriával, a Concerto Piccolo Viennával Ausztriában; az Utrecht’s Barockkal Amszterdamban és Utrechtben; az Ensemble Glorianttal Bremában, Leidenben, Rotterdamban; az Orchestra Sweelinckkel Amszterdamban; Koninklijk Conservatorium Orchestrával Hágában; Ensemble Antiqua Ruhrral Olaszországban, a le Petit Consorttal Párizsban. Amerikában Timothy Bentch tenorral duóban mutatkozott be 2003-ban. Monteverdi minden operáját játszotta a Budapest Kamaraoperával és a Capella Savariával, szerepelt a Monteverdi Operafesztiválon, fellépett a Concerto Armonicoval a francia Barokkzenei Fesztiválon, valamint a Magyar Rádió Zenekarával Handel Messiásában. 2002 nyara óta Kónya istván havonta rendszeres szólóesteket ad a Budai Várban, ahol a magyar, olasz, angol, francia, német, osztrák és kelet-európai reneszánsz és barokk gyöngyszemeit szólaltatja meg.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek