BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szabó István
Név: Szabó István
Születési hely: Pápa
Születési dátum: 1953
Hangszer: ciszter/koboz/lant
Együttes: Ars Renata/Vagantes Trió
 
Szabó István 1953. augusztus 24-én született Pápán. 1959-től 1967-ig a pápai Erkel Ferenc Általános Iskolában tanult, itt ismerkedett meg a zongorával és a klarinéttal is. Tanulmányait ezt követően a pápai Türr István Gimnázium matematika-fizika tagozatán folytatta. 1976-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika szakán diplomázott, majd ezt követően négy évig tanított Csepelen a Kossuth Lajos Kéttannyelvű Műszaki Középiskolában.

Azonban mindezen évek alatt is foglalkozott már zenével. Az ELTE Baross Gábor által vezetett Bartók Béla Énekkarának volt a tagja, mellyel mind hazánkban, mind pedig külföldön többször felléptek. 1975-ben ismerkedett meg Kecskés Andrással és a lantzenével. Még ugyanebben az évben megalapították a Bakfark Bálint Lanttriót. Ettől kezdve rendszeresen felléptek a rádióban, TV-ben, hanglemezfelvételeket készítettek és koncerteztek. Fellépett többek között az Ars Renata együttessel, Zádori Máriával és Simon Carringtonnal. 1990-ben megalapította a Vegantes triót Kálmán Péterrel és Tóth Istvánnal, akikkel a régi magyar, 16-19. századi énekelt költészet bemutatását tűzték ki céljukul.

Európa szinte összes országában koncertezett, számos zenei kiadványon szerepelt, főként a Vagantes Trió tagjaként. Mindezek mellett több publikációja is megjelent kutatási eredményeiről.

1990-ben Tinódi-Lant díjat kapott, 2016-ban pedig a Magyar Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el művészetét. 2022-ben Artisjus Pedagógusi Díjban részesült.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek